Orbán Viktor megesküdött rá a választóknak, hogy kormánya tovább szigorítja a bankokkal szembeni fellépését, miután a kormánypárt látványos győzelmet aratott a hét végi magyarországi önkormányzati választásokon. Ez bebetonozta a miniszterelnök politikai dominanciáját az országban - írja a várható fejleményeket összegző cikkében a Financial Times (FT).

A Fidesz szerzett többséget egy kivétellel a tíz legnagyobb városban, beleértve ebbe Budapestet is, ahol 23 kerületből 17-ben a kormánypárt került hatalomra. A baloldali pártok koalíciója a második helyre szorult, a szélsőjobboldali Jobbik néhány kisebb városban nyert.

Nincs menekvés

Orbán győzelmi beszédében, amelyet teletűzdelt az egységről és a nemzetről szóló mondatokkal, leszögezte, hogy szerinte itt az ideje, hogy hátrahagyjuk az ideológiák és az izmusok korszakát. Ezzel egyidejűleg többször elismételte, hogy a bankok meg fogják fizetni a számlát. Ezt megelőzően idén a kormány rákényszerítette a pénzintézeteket, hogy kompenzálják az adósaikat a 2008-as pénzügyi válság előtt nyújtott devizahitelek "inkorrekt" feltételeiért.

Ezt a terhet azt követően rakták a nyakukba, hogy 2010-ben váratlanul bankadót róttak ki rájuk, amit idén egy tranzakciós adóval fejeltek meg. A kormány bejelentette, hogy új engedményeket fog rákényszeríteni a bankokra ezekkel a kölcsönökkel kapcsolatban, amelyek összességében hárommilliárd eurós kiadást okozhat nekik. Az olasz UniCredit, illetve az osztrák Raiffeisen Bank és Erste Group emiatt emelte a devizahitelekkel kapcsolatos veszteség-előrejelzését.

Mennyibe' lesz?

Ugyanakkor kormányzati források csak annyit árultak el a devizahitelek csökkentéséről, hogy ennek összege talán még idén kiderülhet. Orbán semmit sem mondott azzal kapcsolatban, hogyan kívánják teljesíteni az EU költségvetési előírásait - a büdzsé hiányának három százalék alatt tartását - és miként szorítják le az államadósságot a jövő évi költségvetésben.

Bokros Lajos, a baloldal és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) főpolgármester-jelöltje az Orbán-adminisztráció gazdaságpolitikájával kapcsolatban azt mondta az FT-nek, hogy a kormány mindent megtesz a bankok megbüntetése és tőkéjük leradírozása érdekében. Emiatt nem lesz hitelezés és nem fog növekedni a gazdaság.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Orbán Viktor 2010-ben indított politikája bizonyított, annak ellenére, hogy vezető amerikai és uniós tisztviselők bírálták azt a kijelentését, amely szerint illiberális államot kíván létrehozni. Azért támadnak minket külföldön, mert nem illünk bele a politika fővonalába: talán túl nacionalistának, túl kereszténydemokratának látnak minket - idézte az FT.

A vasárnapi voksolás után Orbán Viktornak, aki kétharmados parlamenti többségre támaszkodhat, várhatóan nem kell újabb választásokkal szembe néznie 2018-ig - emlékeztet az FT.