Hajrájához érkezik a magyar kormány és az EU-IMF páros tárgyalásainak előkészítése - írja a Financial Times (FT). Orbán Viktor miniszterelnök mintegy olajágat nyújtott az uniónak és a Valutaalapnak hétfői parlamenti beszédében, amelyben kifejtette: a kormánynak meg kell kötnie a megállapodást partnereivel. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy sima lesz a békéhez vezető út.

Orbán egyszerre hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyarországnak meg kell védenie nemzeti érdekeit, harcolnia kell ezekért, de ezt józan ésszel, megállapodásra törekedve kell tennie. Szerinte a jegybank függetlensége, az ombudsman státusa és a bírók nyugdíjazása ügyében jó esély van a megállapodásra.

Szorít az idő

Ez a hang arra utal, hogy a kormányfő úgy látja, minél előbb meg kellene állapodni az EU-val és az IMF-fel. A Reutersnek nyilatkozó összes kormánytisztviselő leszögezte, hogy az ország időben - február 17-ére, azaz péntekre - válaszolni fog az EU-nak, ezt követően két hétre van szükség ahhoz, hogy az Országgyűlés megtegye a szükséges változtatásokat.

Orbán viselkedésének megváltozása - amelyet az is alátámaszt, hogy párttársai előtt elismerte: követtek el hibákat és a kormány egyelőre nem tudta beváltatni a munkahelyteremtésre vonatkozó ígéreteit -, meggyőzte a Morgan Stanley elemzőit arról, hogy Magyarország áprilisra megkötheti az új paktumot az EU/IMF párossal.

Megváltozott vagy nem?

Az FT egymásnak ellentmondó magyar szakértői véleményeket is idéz. Takács Gábor, a kormány közeli Nézőpont Intézet munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök a fiskális paktum elfogadására biztatta a parlamenti képviselőket. Világosan Európa-párti álláspontot foglalt el, ami különösen fontos annak tükrében, hogy a baloldali ellenzék korábban ennek ellenkezőjével vádolta.

Kerék-Bárczy Szabolcsot, a jobbközép irányultságú, de nem Orbán-párti Szabadság és Reform Intézet igazgatóját nem győzte meg ilyen könnyen a kormányfő. Szerinte a békülékeny hangnemnek az a célja, hogy csillapítsa a feszültséget. A korábbi agresszív hangnem ugyanis széles körű elutasítást váltott ki az EU-ban.

Elaltathatja a világot

Orbán hozzáállása az EU-val és a nemzetközi szervezetekkel szemben egyáltalán nem puhult. Kettős mércét, kettős beszédet alkalmaz jobban, mint valaha, hogy elaltassa a viágot - tette hozzá. Ezt bizonyítja szerinte, hogy egy kisebb nyilvánosságot kapott interjújában fennhéjázónak állítja be az EU-t, amely támadó sértő hangon beszélt a magyarokkal, nem barátjaként kezelte az országot, hanem az EU, az európai értékek ellenfeleként.

Emellett ahelyett, hogy azt hangsúlyozta volna, hogy a közös demokratikus értékek mentén kellene előrehaladni, azt mondta: az EU bele akar szólni abban, hogyan kellene élnünk, ám erről a tízmillió magyarnak kell döntenie.

Megeteti a bizottságot

Takács ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy bár Orbán elkötelezte magát a nemzeti érdeket megvédése mellett, ám ennek ellenére őszintén keresi a megegyezést a nemzetközi közösséggel. Úgy tűnik, azonban, hogy ezzel nem teljesen győzte meg az FT szakíróját.

Minden jel arra mutat, hogy a békülékeny miniszterelnök az fogja mondani a héten az Európai Bizottságnak, amit az hallani akar - fejtegeti a blog szerzője, Kester Eddy. Más kérdés, hogyan fog viselkedni ha és amikor Magyarország megkapja a védőhálót, az IMF készenléti hitelét.