A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Egyelőre nem tudni, törvényt sértenek-e a bankok vagy egyben lenyelik a banki tranzakciós illeték költségeit. A problémát ugyanis az okozza, hogy mindeddig nem módosította a parlament a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvényt, ugyanakkor az októberben bejelentett két Matolcsy-csomag egyebek mellett e törvényt is alapjaiban módosította.

Az első csomag azt helyezte kilátásba, hogy a készpénzes forgalomban (atm, pénztári kifizetés, posta) egy ezrelék helyett 3 ezrelék lesz az illeték mértéke, míg a második Matolcsy-csomag részeként a kormányzat − a bankadó megfelezésének időbeli kitolása mellett − bejelentette, hogy kétszeresére, azaz 2 ezrelékre emeli az átutalások után fizetendő illetk mértékét.
A kormányzat elkötelezett abban, hogy a hiánycél tartása érdekében a bevételekre már január elsejétől szükség van, ami azt jelzi, hogy az érintett törvényt még az idén elfogadják.

A kereskedelmi bankoknak ugyanakkor a hitelintézeti törvény szigorú kereteket szab arra nézve, hogy mikor módosíthatják az ügyfélet hátrányosan érintő kondíciós listákat. Az a hitelintézet, amelyik az illeték teljes vagy részleges átterheléséről határoz, a változás hatálybalépése előtt 60 nappal köteles módosítani a kondíciós listáját. A mostani munkanap-áthelyezések miatt a január 1-jei hatálybalépés csak akkor képzelhető el, ha a banki kondíciós lista a mai napon, október 31-én módosul.

A bankok számára az alkalmazkodás most komoly dilemma lehet. A Bankszövetség jelzései szerint a hitelintézetek még bíznak abban, hogy a tranzakciós illeték megduplázásáról le lehet beszélni a kormányzatot, e tekintetben üzenetnek sem lenne jó, ha valamely tagbank már a várt, magasabb díjtételt árazná be. Ha viszont nem lépnek − a törvény módosítását borítékolva −, egy ideig a teljes illetékösszeg, az átutalásos és készpénzfelvételi is a bank terhe marad.