A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Felkerült az Európai Bizottság (EB) honlapjára a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló, notifikációra megküldött − dohánymonopólium- vagy trafik- − törvény.

A honlap szerint a tervezet február 16-án érkezett, miközben végleges verziójáról csak február 20-án, hétfőn szavazott a parlament. Ilyen nem először fordult elő a jelenlegi ciklusban.

A feltöltött dokumentum tulajdonságaiban az eredetére mutató passzus szerint a kiadót, vagyis azt, aki utolsóként hozzáfért a tervezethez, Sánta Jánosnak hívják.

A kiadó személye önmagában nem lenne furcsa, hiszen külső szakértők is részt vehetnek a dokumentum láttamozásában, ám például a nemrég alakult Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége egyik tagjának, a Continental Dohányipari Zrt. közvetett tulajdonosának is ez a neve.

A Continental többségi tulajdonosa a Ventas Coffee Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (egy hódmezővásárhelyi társaság) egyik tulajdonosa, Sánta János József.

Az elektronikus média előszeretettel boncolgatja a dohányipari szabályozók mögött megbúvó lobbierőket, az ugyanakkor egyelőre nyitott kérdés, hogy valójában ki is adta ki a dokumentumot.