Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, ha csak elhanyagolható mértékű is, de lakossági gázáremelés lesz október 1-jétől - írja a Népszabadság.

A lap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Magyar Közlönyben megjelent friss rendeletére hivatkozva azt írja, hogy a lakosság által fizetendő tarifa egyik eleme, az úgynevezett "elosztási forgalmi díj" a különböző szolgáltatóknál más-más mértékben, de rendre emelkedik, 5-13 százalékkal (szolgáltatási területenként eltérő mértékben).

A rendelet által gigajoule-ban megadott elosztási forgalmi díjat köbméterre átszámítva kiderül, hogy a a Főgáz területén, ahol az emelés a legkisebb, 24 fillér a drágítás, a legnagyobbat ugró E.ON Dél-dunántúli Zrt. esetén is csupán közel 80 filléres lesz a drágulás köbméterenként, bruttóban. Az anyag tanúsága szerint más lakossági tételek nem változnak.

Ez a tétel a hálózatok fenntartását szolgálja, vagyis a kormány a tarifa nagyobb hányadát szeretné a hálózatok fenntartására csatornázni, mint eddig.

A lap által elért kormányközeli szakértők ugyanakkor kizártnak - a rezsicsökkentési programmal összeegyeztethetetlennek - tartják, hogy október 1-jétől, ha hajszállal is, de ténylegesen nőjenek a lakossági gázárak. Így feltételezésük szerint hamarosan megjelenhet egy olyan rendelet is, amely ezzel együtt csökkenti a szolgáltatók kereskedelmi ágának magáért a gáztermékért járó ellenértéket. Mindezt annak dacára, hogy a hírek szerint húsz százalékkal emelkedik az orosz gáztarifa, a forint pedig gyengélkedik.