A cégek mintegy harmadánál, 28 százaléka tapasztalt valamilyen gazdasági bűncselekményt a vállalkozásnál a PwC ötödik alkalommal elkészített felmérése szerint. A legtöbb eset a lopás vagy csalás kategóriájába tartozik, de előkelő helyen szerepel a korrupció is, ami Magyaroszágon sokkal inkább jellemző, mint a régió átlaga.

A 28 százalék kissé elmarad a 30 százalékos globális aránytól, ám az is jellemző, hogy a válaszadók nyolc százaléka több mint száz ilyen esetet tudott felsorolni.

A tapasztalatok szerint a tipikus bűnözők többsége külső személy - ez ellentétes a nemzetközi trendekkel. A cégen belüli gazdasági bűnöző 41-50 év közti férfi, a vállalatnál dolgozik legalább hat éve, legalább egy diplomája van. Könnyű belátni, hogy ez a kör képezi a közép és felső vezetői kart. Jellemző, hogy az elkövetők közül megnőtt a felső vezetők aránya.

A csalás felderítését követően a cégek százaléka nem tett semmit a belső elkövetőkkel szemben, s ugyanilyen arányban történt mindössze áthelyezés.

A cégek az esetek 17 százalékában a véletlennek köszönhetik a csalások, bűncselekmények leleplezését. Belső tippek, belső ellenőrzések s direkt kockázat-felmérés során 13-13-13 százalékot adnak. Ami a kockázetelemzéseket illeti, a cégek harmada ilyet nem végez, 28 százaléka pedig csak egyszer az év során. Ennek magyarázata leginkább az volt, hogy nem találtak kellő hozzádott értéket.

A számok arra vonatkoznak, amit a vállalatok feltártak, a valóságban ennél sokkal több bűncselekményt követnek el - mondta Fekete Miklós, a PwC cégtársa.