Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elosztó társaság hálózatrekonstrukciós munkái során folyamatosan, hónapokkal a kivitelezés előtt felhívja a gázfelhasználók, tulajdonosok figyelmét a saját gázrendszereik műszaki-biztonsági felülvizsgálatának szükségességére. A telekhatáron vagy az épületen belüli gázvezetékek tulajdonosa köteles azok üzemképes és biztonságos állapotban tartására a jogszabályoknak megfelelően, a gázrendszer nem megfelelő műszaki állapota miatt az ingatlant kikapcsolhatják a szolgáltatásból - figyelmeztet az NKM.

Bár a Nemzeti Közművek biztosítja az összes lakossági fogyasztó földgázellátását, elosztási tevékenysége azonban nem országos. A Nemzeti Közművek tulajdonában lévő Főgáz Földgázelosztási Kft. a fővárosban és 18 Budapest közeli településen végez földgázelosztási tevékenységet, ennek keretében 810 ezer ügyfélhez juttatja el a földgázt, amely mintegy 2 millió embert érint. A társaság 5800 kilométert meghaladó gázhálózatot üzemeltet.

A Nemzeti Közművek földgáz-elosztási rendszerének hálózatrekonstrukciós munkáira évente több milliárd forintot fordít, idén mintegy 25 kilométernyi vezetéket cserél ki - írta az MTI.

Az elosztó társaság elosztási területén nemcsak a hálózatüzemeltetési és karbantartási munkákat végez, hanem a mérési rendszerek üzemeltetését, a gázmérő leolvasással kapcsolatos feladatokat, a tervfelülvizsgálatot és a műszaki-biztonsági ellenőrzést, valamint a hálózat-beruházásokhoz szükséges irányítási funkciókat is ellátja. Emellett a szabálytalan gázvételezések felderítésére irányuló ellenőrzéseket is végez, ezek ugyanis többnyire balesetveszélyes beavatkozásokat jelentenek a gázmérőn vagy a hálózaton, és veszélyeztetik a többi felhasználó testi épségét.

A cég felhívta a figyelmet arra, hogy minden gázszivárgást komolyan kell venni, gázszag észlelésekor haladéktalanul hívni kell a területileg illetékes földgázelosztót. Budapesten és a kapcsolódó 18 agglomerációs településen a Főgáz Földgázelosztási Kft. az illetékes, gázszivárgás-bejelentő telefonszáma 36-40-477-333.