Alig akad olyan háztulajdonos, aki kérné kéménye ingyenes felülvizsgálatát - adta hírül a Magyar Nemzet. Ezért bekövetkezett az, amire a kéményseprők figyelmeztettek: a kötelező ellenőrzés januári eltörlése után tömegesen maradnak felülvizsgálat nélkül kémények, ami növeli a balesetek, a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezések veszélyét - mondta a napilapnak Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Az érdekvédelmi vezető elmondta azt is, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) alkalmazottai napközben állami alkalmazottként ingyen ellenőrzik a kéményeket, majd munkaidő után magánvállalkozóként - de a katasztrófavédelem eszközeivel - több tízezer forintért ellenőrzik azokat a lakásokat, amelyekbe valamilyen cég van bejelentve.

További fejlemény, hogy mivel kevesebb a munka az OKF-nél, elkezdődtek a leépítések. A kéményseprők orvosi vizsgálatánál előfordul, hogy akit egészségügyi szempontból alkalmasnak találnak a munkára, azt később minden indoklás nélkül alkalmatlannak nyilvánítják. Így kényszerítik a dolgozók egy részét pályaelhagyásra.

Megjött az OKF reakciója

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, ahogy már korábban több alkalommal, így most is határozottan cáfolja azt a kéménysepréssel kapcsolatban megjelent alaptalan és félrevezető hírt, amely azt sugallja, hogy bármelyik vezetője vagy munkavállalója tisztességtelen módon anyagi haszonra tenne szert. A katasztrófavédelem minden olyan ügyben vizsgálatot indít, amelynél felmerül az összeférhetetlenség gyanúja vagy más, etikailag kifogásolható körülmény. Ilyen esetekben haladéktalanul és az előírásoknak megfelelően jár el a szervezet - írják közleményükben.
Alaptalan az a híresztelés is, amely szerint a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervénél létszámleépítés vette kezdetét. Továbbra is folyamatosan képezzük a kéményseprőket és a magas szintű szaktudás megszerzése mellet modern, minden szakmai igényt kielégítő eszközparkkal látjuk el a feladatainkat.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu