A népesedési problémával minden felelős kormánynak kezdenie kell valamit, éppen ezért a nyár folyamán véglegesítésre kerül egy olyan demográfiával kapcsolatos akcióterv, illetve döntéssorozat, amely ezeket a gondokat igyekszik majd orvosolni - mondta a 180 percben Giró-Szász András kormányszóvivő. A kabinet képviselője a Kossuth Rádió műsorában hozzátette, "az hogy milyen téma területek, milyen lépések és ezeknek milyen szinergiái kerülnek ebbe bele, azzal várjuk meg a kormánydöntést". Giró-Szász András azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a kormányzat július elején a családi adókedvezmény kiterjesztéséről dönt. Az értesülések szerint a KDNP javaslata alapján a gyermekesek nemcsak a személyi jövedelemadójukból, hanem járulékaikból is érvényesíthetnék a kedvezményt.

Arra a felvetésre, hogy a cikkek alapján a döntések közé tartozik majd a szocpol kiterjesztése, a terhességi gyermekágyi segély összegének jelentős emelése és munkahelyi napközik létrehozása is, a kormányszóvivő azt mondta, ezek mind fontos és releváns ötletek - írta a hirado.hu.

Ezt is az EU kérte

Arra a kérdésre, hogy a demográfiai akcióterv céljait milyen forrásokból lehet majd finanszírozni, Giró-Szász András azt mondta, a büdzsét érintő közelmúltban bejelentett lépéseket az Európai Unió kérte. A kabinet szerint e nélkül is meglettek volna azok a számok, amely a túlzottdeficit-eljárástól való megszabaduláshoz szükségesek. "Éppen ezért van a költségvetésnek mozgástere ilyen típusú lépések megtételére" - fogalmazott a szóvivő a demográfiai döntéssorozat finanszírozásáról.

Az országgyűlés által pénteken elfogadott földtörvény, illetve az agrárpénzek kifizetése kapcsán Giró-Szász András azt mondta, a magyar gazdák versenyképességének fenntartásához mindenképp szükséges, hogy idejében vagy akár idő előtt is meg tudják kapni ezt a támogatást.

A gazdasági növekedés várható alakulásáról a kormányszóvivő azt nyilatkozta, a magyar növekedés várhatóan erősebb lesz az európainál. Azt, hogy a prognózison módosítani kell-e, az majd második vagy a harmadik negyedévnél látható. "De ha módosítani kell, akkor egészen biztos, hogy fölfelé, hiszen folyamatosan jelentősebb növekedést tudunk produkálni, mint a prognózisok voltak" - mondta a 180 percben Giró-Szász András kormányszóvivő.

Egy kicsit ellentétesen mozogjunk, mint az EU

Frederico Ghizzoni, az UniCredit vezérigazgatójának kijelentésével kapcsolatban, miszerint a magyar növekedés megítélésénél nem szabad elfelejteni, hogy Magyarország az Európai Unió szerves része, Giró-Szász András úgy fogalmazott: az elmúlt három év társadalom- és gazdaságpolitikája lehetővé tette, hogy mára "egy kicsit ellentétesen mozogjunk" - írta a hvg.hu.

Az Európai Unióban átlagosan recesszió, vagy recesszió közeli állapot lesz, ezzel szemben a magyar gazdaságot növekvő pályára prognosztizálja az unió, és az elemzők 99 százaléka is. (A fennmaradó egy százalék a kormányszóvivő szerint nem közgazdasági, hanem politikai alapokra építi elemzését.) Az irány a kormány eddigi politikáját igazolja, és minden kritikát annulál, amely az elmúlt három évben a gazdaságpolitikát érte - adott hangot véleményének Giró-Szász András.