Giró-Szász András kormányszóvivő az MTI kérdésére kijelentette: jó lenne, ha ezekben a pénzügyi kérdésekben mindenki tartózkodna a találgatásoktól. "A kormány tárgyal az önkormányzatok adósságcsapdából történő kimentéséről, először a településekkel, azután a bankokkal. A tárgyalások előrehaladásával párhuzamosan amint lesz érdemi információ a témában, közölni fogjuk" - fogalmazott.

A kormányszóvivő annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Népszabadság kormánypárti politikusoktól származó információi szerint az állam 20-25 százalékos diszkonttal venné át az önkormányzatok banki tartozását. A Portfolio.hu azt írta, hogy ilyen feltételek mellett a bankoknak 122-153 milliárd forint veszteségük keletkezne, amit a céltartalékok visszaírása maximum 10 milliárd forint körüli összeggel mérsékelne. Mindez egy újabb, éves bankadónak megfelelő összegű terhet róna a bankszektorra. A nem teljesítő és az átstrukturált önkormányzati adósság aránya együttesen alig haladja meg a 10 százalékot, vagyis sokkal jobb minőségű az önkormányzati portfólió a vállalatinál vagy a lakosságinál.

Jön az államcsőd?

Az [origo] eközben arról írt a minszterelnök azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint a bankok számíthatnak rá, hogy nem kapják vissza a teljes tartozást, hogy az egyik nagy hitelminősítő jelezte: ha önkényesen lépnek, azt államcsődnek tekintik majd.

Az [origo] több forrásból származó, hivatalosan nem megerősített információja szerint azt üzente ugyanis az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő a kormánynak: ha erőből, önhatalmúlag kényszerítené rá a bankokat a kormány, hogy az önkormányzatoktól átvett adósságcsomagon valamekkora veszteséget szenvedjenek el, az jogilag csődeseménynek minősülne, azaz részleges államcsőd állna be. A hírportálnak azonban a kormányszóvivőségen csak kitérő választ adtak arra a kérdésre, hogy kaptak-e ilyen figyelmeztetést.