Február közepe - a Buda-Cash bedőlése óta - több információ is megerősítette, hogy a "brókerek becsapták az embereket" - mondta Lázár János a Parlamentben tartott kormányszóvivői tájékoztatón. Lázár szerint a "bankárok az uzsorások és brókerek" olyan csoporthoz tartoznak, aki a politikusokkal kapcsolatba akarnak kerülni. De ez nem azt jelenti azt, hogy politikusoknak köze lenne a pénzek ellopásához - ezért az ilyen vádakat a kormány és kormánypártok kapcsán visszautasította Lázár. A brókerek becsapták az embereket, a Buda-Cash vezetői "loptak, csaltak hazudtak" Szükség van a törvények megváltoztatására - tette hozzá a politikus.

A Buda-Cash-botrány után Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülésen adott utasítást az NGM-nek a brókerpiac feltérképezésre. A jelentésből kiviláglott, hogy a Buda-Cash-jelenség nem önálló - ekkor született az a miniszterelnöki utasítás, hogy miden tárca vonja ki a pénzét a brókercégekből. A Quaestor-botrány csak megerősítette Orbánt a korábbi döntésében - mondta Lázár.

A reklámadókulcsot firtató kérdésre a Miniszterelnökség vezetője azt mondta: legkésőbb április 8-án döntenie kell a kormánynak arról, milyen megoldást javasol az Országgyűlésnek.

A kabinet védeni akarja a kisebb cégek érdekeit. Két lehetséges variációt említett a kulcsra. Az egyik variáció egy lényegében nullától egy meghatározott összegig, és 5-10 százalék között van a következő sáv. A másik pedig a nulla, az egymilliárd és az 5 százalék közé még sávokat tenne be adott esetben.

Az NGM tájékoztatójából semmi olyan nem derült ki, ami előnyt jelentett volna kormányülés részvevőinek, nem merületek fel belső, bennfentes információk. Lázár szerint a " normális életösztön" működött a kormányban, amikor arról döntöttek, hogy az állami pénzeket kivonják a brókercégektől. A Quaestor összes betétese tudhatta, hogy mi történt a Buda-Cash-nél tette hozzá a miniszter.

A magyar kormánynak nem voltak információi arról - még a titkosszolgálatoktól sem - hogy a brókercégek instabilak lennének - tette hozzá Lázár. Ugyanakkor Lázár első ízben ismerte el hivatalosan, hogy Tarsoly Csaba Quaestor tulajdonos-vezérigazgatója levelet küldött Orbán Viktornak, amelyben tájékoztatta a kormányt a pénzügyi vállalkozás helyzetéről. A miniszterelnök a levelet Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszterre "szignálta" . Lázár szerint a levélben azok az információk voltak, amelyet tarsoly a MNB-vezetőivel való találkozón közölt.