Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kiadások racionalizálása, az adott alrendszerek - egészségügy, oktatás, önkormányzatok - szerkezeti sajátosságaiból adódó pazarlás megszüntetése szerintem nem nevezhető megszorításnak. A csepegő csapot elzárni nem rossz döntés, már ha az a cél, hogy ne pazaroljuk a vizet - fejtette ki a hvg.hu-nak adott interjújában Giró-Szász András. A kormányszóvivő szerint "ebben az értelemben nem megszorít, mert nem a lakosságra terhelt újabb adókat, hanem a meglévő struktúrák átalakításával takarít meg jelentős összegeket". Ennek kapcsán a parlament elé hétfőn beterjeszetett törvényjavaslatot említenénk csak meg, melyben a nemzetgazdasági miniszter többek között a jövedéki adó emelésére tett javaslatot.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonosa arról is beszélt, hogy a költségvetésről még nem is döntött a kormány, ezért arról nem tud nyilatkozni. Itt felmerül a kérdés, hogy miközben a kormány még nem döntött a 2012-es költségvetésről, akkor milyen dokumentumot nyújt át  a Költségvetési Tanácsnak véleményezésre.

A végtörlesztésről szóló javaslatot ért osztrák kritikákra a kormányszóvivő úgy reagált, hogy "ennek a lépésnek bizonyos szempontból azok az osztrák bankok a nehezményezői, melyek a leginkább kitettek a hazai devizahitelezési piacon". A hétfőn hivatalba lépett szóvivő úgy vélekedett, hogy az 1000-1200 milliárdos banki teher csak akkor állna elő, ha "mind az egymillió devizahiteles ügyfél élne a végtörlesztési jogával". "Ez szinte kizárt, főleg akkor, ha figyelembe vesszük azt a felmerült lehetséges korlátozást, hogy azon ügyfelek nem is élhetnek vele, akik rosszabb árfolyamon vették fel az euró vagy svájci frank alapú hitelt" - mutatott rá.