A görög pénzügyminiszter már ma délelőtt bejelentette, hogy egy sor, állam által finanszírozott intézmény kerül bezárásra, valamint a héten döntenek az adósság átütemezéséről is - írta a Wall Street Journal.

A Görögország és az EB-ECB-IMF trójka mai telefonkonferenciáján az elmúlt napok intézkedéseit beszélik át - mondta a Pénzügyi és Monetáris Bizottság vezetőjének szóvivője, hozzátéve, hogy remélhetőleg a következő lépés a hitelfolyósításhoz kapcsolódó felülvizsgálat folytatása lesz. Az egyeztetést ugyanis még szeptember elején szakította meg a trojka, miután nem sikerült megegyezésre jutni a görög kormánnyal a megszorító intézkedésekkel kapcsolatban. Bár hivatalos menetrendje nincs a felülvizsgálatnak, az EU azt reméli, hogy a hónap végére befejeződik.

Nem opció Görögország fizetésképtelenné válása - jelentette be a francia pénzügyminiszter ma délelőtt. Ugyanakkor a piac továbbra is szkeptikus. Többek szerint a görög államadósság olyan mértékű, hogy a tervezett megszorító intézkedések mellett sem kerülhető el a fizetésképtelenség, ha csak nem kerül sor eurókötvény-kibocsátásra. Márpedig utóbbi mögött nincs politikai akarat - írta a Euroviews.

Nouriel Roubini New York University professzora szerint Görögországnak saját érdeke lenne bejelentenie a fizetésképtelenséget, majd önként ki kellene lépnie az eurózónából.