Még a Kaposváron gyártott cukor jelentős részét is áfacsalás után értékesítik - jelentette ki a Magyar Nemzet tudósítása szerint Hájos László, a Magyar Cukor (MC) Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. Egy Győrből a legközelebb eső szlovákiai településre átguruló, majd onnan "átpapírozott" okmányokkal visszatérő kamion a hozzávetőlegesen húszezer forint üzemanyagköltséggel szemben kétmillió forint hasznot hoz az áfacsalóknak.

A 2011-ben kiderített négymilliárdos és a múlt évben felderített egymilliárdos cukoráfacsalással kapcsolatos felvetésre Hájos László akként reagált, hogy ennél még jóval több illegális eljárás volt, illetve van folyamatban. A csalók ma már kifinomult módszerekkel igyekeznek megelőzni az adóhatóság nyomozóinak közbelépését. Nemcsak az történik, hogy a magyar cégektől (elvileg) szlovák vállalkozások számára vásárolt áru el sem hagyja az országot, és idehaza értékesítik, hanem egy kicsit "meg is utaztatják" az árut.

A régebbi lebukások tapasztalatai alapján - amikor is a kamion tachométerével nem tudták kimutatni az "itthon maradt", cukorral megpakolt jármű mozgását - most átviszik a határon, ahonnan áfamentes importként kerülhet vissza. Ezt azután áfával növelve adják tovább a hazai kiskereskedőknek. Több száz olyan, időközben megszűnő áfacsaló csoportról beszélhetünk, amelyek nem kerültek a hatóság látókörébe.

A másik adócsalási trükk az, amikor megveszik az ötvenkilós zsákban forgalmazott magyar, szlovák vagy lengyel cukrot, a szlovákiai Farkasdon egykilósokra becsomagolják, és áfamentesen behozzák. - Az alföldi borászok - akiknek Kaposvár már nemigen ad el cukrot - így jutnak édesítőszerhez - jegyezte meg Hájos László.