Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az októberi Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke 48,2 lett, ami - mivel a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50-es határ alatt van - a feldoglozóipar teljesítményének szűkülését jelzi.

A képet még sötétebbre festi, hogy a korábbi októberekkel és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték kifejezetten alacsony, felmérésben vizsgált részindexek három kivétellel csökkentek szeptemberhez képest, a foglalkoztatottság tizenkét hónapon át tartó növekedése pedig abbamaradt.

A lengyel feldolgozóipar októberben gyorsuló növekedést mutatott fel: a PMI a szeptemberi 50,2 pontról 51,7-re emelkedett. Csehországban lassult a növekedés, az index 52,3 pontról 51,7-re csökkent.
Az eurózónában tovább csökkent a feldolgozóipar teljesítménye októberben, az index a várakozásoknál némileg nagyobb ütemben 47,1 pontra apadt a szeptemberi 48,5 és az augusztusi 49,0 pontról. A feldolgozóipari mutató már a hármadik egymást követő hónapban jelez zsugorodást, azaz a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pont alatt van.

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de ezzel együtt már huszonkettedik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tizenháromszor volt nagyobb a növekedés üteme októberben.

Az új rendelések indexe erősebben visszaesett, és a mostani a harmadik legalacsonyabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizenkilenc hónap bővülés után csökkent augusztusban, hogy szeptemberben még növekedjen. Ennél hosszabb növekedésre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, 36 hónapon át.

Az októberi szállítási átfutási idő indexe hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta (2010 után). Az index értéke immár huszonharmadik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek növekedése ismét beindult a márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi-júniusi bővülés, a júliusi esés, augusztusi emelkedés, szeptemberi csökkenés után. Az idei októberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig hat-négy a bővülésnek).

Októberben már csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, és a foglalkoztatottsági index utoljára 2009 szeptemberében volt ilyen alacsony. A 2010 szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index 2009 decembere és 2011 szeptembere között a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelezte, összesen huszonegy alkalommal. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a nyolcadik legmagasabb 1995 óta.