Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 51,0 pont lett - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Ez a hosszú távú augusztusi átlagnál (52,3) kisebb, és alulmúlja az elmúlt három év augusztusának átlagát (51,3) is, továbbá elmarad a júliusitól (56,6), de mivel továbbra is a vízválasztó 50 pont felett van, a termelés bővülését jelzi.

A felmérésben vizsgált részindexek döntő része csökkent júliushoz képest, viszont a foglalkoztatottságindex értéke ismét 50,0 pont felett volt ebben a hónapban, és az idei értékek május kivételével növekedésre utalnak.

Az augusztusi felmérés alapján a válaszadók nagyobb hányada júliushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva
semmilyen határozott trendet, most azonban tizenhárom hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer
sem volt 50,0 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2012. szeptember - 2013 augusztusa között
eltelt évhez képest. A 2014. augusztus havi index 5,6 százalékponttal alacsonyabb a júliusi értéknél (56,6).

Ami az egyes komponenseket illeti, a termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizedik hónapja. A mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben hatszor volt kisebb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe erősebben visszaesett, és a mostani így a hatodik legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, de alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az augusztusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júliushoz képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 2010 és 2011 után. Az index értéke hatvan hónapból ötvenhétszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek, egy hónapos növekedés után ismét, de az ütem viszonylag gyenge. Az idei augusztusi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag alatti, és a hetedik legkisebb augusztusi. 2012-ben
nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig öt hónapnál tart.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet.