Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén - a 2016-ben elért 3 százalékkal szemben - 3,2 százalékkal növekedhet a magyar GDP elsősorban az EU-támogatások újraindulásának köszönhetően - derül ki GKI Gazdaságkutató prognózisából. Az elemzés szerint a tavaly 20 százalékkal zuhanó beruházásoknál 8 százalékos növekedés várható, a fogyasztás bővülése pedig a tavalyi 4,2 százalékos tempó után 5 százalékra gyorsul.

A szakértők gyorsuló inflációra számítanak: a múlt évi 0,4 százalék után 2,5 százalék várható. Ha az infláció üteme valóban 2,5 százalékos lesz, az 1 százalékponttal haladná meg a kormányzati prognózist, egyben visszamenőleges nyugdíjemelést tesz szükségessé a GKI szerint.

"A kormány prognózisának valóra válása esetén (3,5 százalék feletti GDP-növekedés és teljesülő, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási egyenleg) emellett nyugdíjprémium kifizetésére is sor kerül. Bár a GKI nem számít e kritériumok teljesülésére; tekintettel arra, hogy a nyugdíjprémium kifizetéséről várható számok alapján kell dönteni, illetve az országgyűlési választások már közel lesznek, némi többletkifizetés valószínű" - áll az elemzésben.

A GKI-prognózis szerint a hosszabb távú fejlődés fő tényezőiben - az intézmények működésében, a piaci megoldások háttérbe szorításában, a szerkezeti reformok elkezdésében - nem várható  érdemi javulás.