Lehet tapasztalatuk, hogy milyen az, amikor hazudik valaki - hisz ezt csinálják 1998 óta; a különbség önök és köztem, hogy én képes voltam szembenézni egy politika és mentalitás tarthatatlansággal - utalt az őszödi beszédre Gyurcsány Ferenc pénteki parlamenti meghallgatásán. Kérdezzék meg azt az egymillió választót, akiket Önök az elmúlt egy évben elveszítettek, hogy hazudtak-e Önök, amikor béremelést ígértek a fegyveres testületeknek vagy az egészségügyi dolgozóknak - mondta az MSZP-s exkormányfő.

A Fidesz képviselői az őszödi beszédre utalva rákérdeztek, vajon mit takar a "trükkök százai" kifejezés. Az autópálya-építéseket például a költségvetésen kívül számolta el az Orbán- és a Medgyessy-kormány; én már nem tehettem, mert az Eurostat megtiltotta - fogalmazott válaszában Gyurcsány.. A trükkök százai azok az intézkedések, amit a mindenkori kormány hoz annak érdekében, hogy tartani tudja a költségvetési tervet - mint ahogy azt az Orbán-kormány próbálta meg a kiadások visszafogásával 2010 végén - ám a hiánycélt így sem sikerült elérni - állította. Ehhez hasonló trükk a 3000 milliárdos magánpénztári vagyon államosítása, annak érdekében, hogy egyetlen évben a GDP négy százalékával csökkenjen a hiány - tette hozzá

2010-ben a szakadék széléről kellett elrángatni az országot, bankadót kellett kivetni, ezer milliárdot kellett előteremteni, hogy tartani tudjuk a hiányt - mondta Szijjártó Péter fideszes képviselő. Szijjártó szerint minden túlzáson túl van, hogy az első Orbán-kormány ugyanakkora felelősséget viselne az államadósság elfutásáért, mint a Gyurcsány-kormány.

Gyurcsány Ferenc szerint azért volt szükség a 2010-es válságadók kivetésére, hogy finanszírozni tudják az adócsökkentéseiket - ám ezek a válságadók 2012-13-ban kifutnak, ezért komoly megszorításokra kényszerül majd az Orbán-kormány.