Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem volt jó éve a miniszterelnöknek: Orbán Viktornak mindössze 742 ezer forintja maradt a feleségével, Lévai Anikóval közös bankszámláján, miközben tavaly még 5 millió forintot vallott be a nyilatkozatában. A kormányfő közben eladta egy 2006-ban vásárolt felcsúti földjét, de autója, nagy értékű ingósága továbbra sincs. Helyette rendelkezik egy XII. kerületi társasházi lakással és egy felcsúti házzal. A 2002-ben, feleségével közösen felvett 20 millió forintos hiteléből már csak 6 millió forintnyi tartozása maradt.

Rogán Antal kabinetminiszter anyagi helyzetén nem sokat javított, hogy 2015-ben tárcavezetővé nevezték ki, ezzel pedig 1,1 millió forintot kap a 221 ezer forintos képviselői fizetése mellé. Tavaly előtti 28,8 millió forintos banki hiteléből 2016-ban csak 1,1 millió forintot törlesztett vissza, miközben magán személyekkel szembeni tartozása 18,2 millió forintra nőtt az előző évi 15,2 millióról.

Matolcsy György jegybankelnök megtakarításai összesen 63,4 millióval forinttal csökkentek. Tavalyi vagyonnyilatkozatában még 2,4 millió forint volt a bankszámláján, emellett más jogcímen fennálló követelése 61 millió forint volt, mostanra ezek egyike sem maradt meg. Eladta a tavaly 43 millió osztalékot termelő Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet száz százalékos tulajdonrészét is. Az Indexnek tűnt fel, hogy 2015-ös bevallásában még vele egy háztartásban élő házastársként szerepelt felesége. Új partnere és korábbi beosztottja, Vajda Zita viszont nincs feltüntetve a listában. Az MNB-től havi ötmillió forintos fizetést és évi 495 ezer forintos cafeteriát kap, valamint külföldi útjain 20 000 forint napidíjat kap. A jegybanki alapítványoktól nem vesz fel bért.

Az igazságügyminiszter Trócsányi László 42 millió forinttal kevesebb megtakarítással bír, mint a 2015-ös évben, mostanra csak 28,8 millió forintnyi megtakarítása van. Új ingatlant és értékesebb ingóságot nem vett. 1,2 millió forintos miniszteri fizetése mellé bruttó 910 000 forint díjazást kap különböző egyetemektől.

Ugyanígy nem vásárolt sem új ingatlant, sem új autót Simicskó István honvédelmi miniszter. De 10 millió forinttal az ő megtakarításai is csökkentek.Tavalyelőtti hatvanmillió forintos betéteiből 10 millió forintnyit adott el.

A kisvárdai Seszták Miklósnak viszont jó éve volt 2016-ban: 216 millióról 289 millió forintra nőtt a vagyona. Ráadásul nem bízik a bankokban, mert ebből 18,5 millió forintot készpénzben tart otthon. Bevételei egyrészről fejlesztési miniszteri fizetéséből, valamint a Seszták és Társai Ügyvédi Irodából vannak. Utóbbiból számára kifizetett osztalék egy év alatt 60 százalékkal, 35,9 millió forintról 60,9 millió forintra nőtt. Érdekesség, hogy bevallása szerint még mindig 3 millió forinttal tartozik egy magánszemélynek.

Ha kifizetnék neki az általa adott kölcsönöket, Pintér Sándor belügyminiszter milliárdos lenne. Még nem törlesztették neki a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. eladása után járó 500 millió forintját. Ezen kívül magánszemélyek 590 millió forinttal tartoznak neki. Továbbra is 264 millió forintnyi valutákban is tartott megtakarítása, valamint 23 ingatlanja van.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megtakarításai és tartozásai is csökkentek. Tavalyelőtt még 54 millió forint volt a számláin, míg 2016-ra ez 42 millióra csökkent. Cserébe 81 millió forint helyett idén már csak 75 millió forinttal tartozik. 2016-ban vásárolt magának egy új Mercedes V-osztályú autót, valamint közel negyven hektárnyi erdőt és szántót vásárolt Hódmezővásárhely környékén. Mindezt havi 1,1 millió forint miniszteri és 224 000 forintos képviselői fizetéséből gazdálkodta ki. Lázár osztalékból és földbérleti díjból időszakosan 12 millióhoz jut, erdőgazdálkodóként pedig évente egyszer 3 milliót keres.