Az országgyűlés kivételes és sürgős eljárásban akár egy nap alatt is módosítani tud törvényeket - ezt a szabályt kvázi hadigazdálkodásra találták ki húsz évvel ezelőtt. A jelenleg hatályos házszabály szerint az egynapos rapid törvényhozáshoz a képviselők négyötödének igenlő szavazata szükséges. Pontosabban a gyorsított menetrend engedélyezéséhez - utána a törvényt már elég feles többséggel elfogadni. Ez a jelenlegi parlamentben az ellenzék egyik utolsó eszköze - ám a Fidesz Lázár János frakcióvezető által vezetett élcsapata ezt a jogot is elvonná.

A fideszes képviselők házszabály módosítása szerint jövőben elég lenne a sürgős tárgyalás elindításához a képviselők kétharmada - mint az közismert, ennyi szavazattal rendelkezik jelenleg a kormányzó párt. A fideszes képviselők indoklása szerint ezzel felgyorsulhatna a törvényhozási folyamat.

Legalizálnák a jelenlegi jogsértő gyakorlatot

A fideszes képviselők véget vetnének annak a jogalkotói visszaélésnek, hogy zárószavazás előtti utolsó pillanatban komplett törvényeket csempészen a kormány, vagy bármely képviselő egy törvényjavaslatba. Ez a gyakorlat 2010 előtti országgyűlésektől sem volt teljesen ismeretlen, ám a Fidesz-kormány ipari méretekre fejlesztette azt a gyakorlatot, hogy sehol sem tárgyalt törvényeket egy épp az elfogadásra kész törvényhez ragasszon - így az vita nélkül menjen át a parlamenten. Így a jövőben már nem lehetne a kész szöveghez olyan törvényeket ragasztani, amelyeket nem is érintett az eredetileg benyújtott szöveg.

A most benyújtott házszabály módosítás szerint ugyanakkor a jövőben zárószavazás előtti módosító javaslatot a törvényjavaslat elfogadás előtt levő szövegéhez lehet benyújtani. Így a jelenlegi gyakorlatot átvinnék a házszabályba, vagyis egy törvényjavaslat által érintet törvényhez korlátlan terjedelemben lehetne zárószavazás előtti módosítót benyújtani, amennyiben egy törvényt megnyitott a javaslat.

A jelenlegi szabály szerint csak abban az esetben lehetne zárószavazás előtt módosítani, ha az elfogadásra váró szöveg valahol más, már élő törvényekbe ütközne - ám erre a megkötésre nagy ívben tett minden kormány.

A házszabály módostásáról - így a négyötödös korlát eltörléséről is - kétharmados többséggel dönt a ház.