Amint arról beszámoltunk, augusztusban csökkent az ipari termelés volumene az előzetes adatok szerint, nyolchavi bővülés üteme pedig elmaradt a január-júliusitól.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a havi mutatók azon várakozásokat erősítik, hogy a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves alapon már az idei harmadik negyedévben csökkenhet. Hozzátette: míg a járműgyártás még feltehetően jól teljesített, az elektronikai és telekommunikációs berendezés gyártás területén visszaesés figyelhető meg. (Vagyis hasonló a helyzet a júliusihoz. A szerk.) A külső kereslet látványosan lassult, miközben a belső kereslet továbbra sem tért magához, így a következő hónapokban igen szerény növekedésre lehet számítani - ez alól a decemberi adat lehet kivétel a kifejezetten alacsony bázis hatására.

Jövőre a Mercedes üzem termelésbe állása, az év vége felé pedig az Opel termelésének felfutása adhat lökést az ipari termelésnek. Idén az ipari termelés növekedése 5,5-6 százalék között lehet, míg jövőre 6,5 százalékra gyorsulhat - vélekedett a TakarékBank elemzője.

Hasonlóan vélekedett Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője, aki megjegyezte, hogy a kiigazított éves index utoljára 2009 decemberében mutatott visszaesést. Az adatokból látszik, hogy az év eleje óta lassul a növekedés az iparban. Ez azokat a félelmeket támasztja alá, hogy a gazdasági növekedés is negatívan alakul. Mint mondta, recessziós periódus kialakulása sem kizárt. A külső konjunktúra sem segíti a magyarországi ipari termelés bővülését, a belső kereslet sem élénkült - tette hozzá Réczey Zoltán, aki arra számít, hogy a magas bázis miatt a következő hónapokban is gyenge lehet az ipari termelés.