Az előző három hónapos időszakban, március-májusban foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 393 ezer volt, 79 ezerrel több, mint egy évvel korábban, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,6 százalékponttal, 67,6 százalékra emelkedett. A munkanélküliek átlagos létszáma 48 ezerrel 203 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,1 százalékponttal, 4,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest - írja az MTI.

2010 első negyedévével összehasonlítva a foglalkoztatottak száma 714 ezerrel nőtt, a munkanélkülieké 291 ezerrel csökkent. A 15-64 éves népesség foglalkoztatási rátája 13,5 százalékponttal emelkedett, a munkanélküliség aránya 7,5 százalékponttal csökkent.

Elemzők szerint mindazonáltal a foglalkoztatás növekedési és a munkanélküliség csökkenésének üteme lassul, ami azt jelezi, hogy egyre kevesebb a bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon. Becslések szerint a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve a magyar gazdaság csaknem 800 ezres munkaerő-tartalékkal rendelkezik, ugyanakkor ezek egy részének foglalkoztathatósága különböző akadályokba ütközik, ezért érdemi munkaerőpiaci beavatkozások szükségesek ahhoz, hogy megjelenhessenek a nyílt munkaerőpiacon. (Megszólalt Szíjjártó: ezért várják a külföldi munkavállalókat:)

Az elemzők szerint a foglalkoztatottak száma, szezonális hatások miatt, a következő hónapban ismét átlépheti a 4,4 milliót, amennyi a 2016 novembertől január végéig tartó három hónapban volt legutóbb, a nyár végére pedig megközelítheti a 4,5 milliót. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma, idén a nyár második felére 4 százalékra eshet a ráta, ami alig marad el a teljes foglalkoztatottságtól.