Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyolcvanas évek közepén nyaralt annyi belföldi utazó a Balatonnál, mint az idei főszezonban − derül ki a Balatoni Regionális Fejlesztési Tanács adataiból. Az okok között szerepel a június vége és szeptember eleje közötti jó idő, a gyenge forint, a magas üzemanyagárak, illetve a Szép kártya terjedése és az egyre vonzóbb programok is. Csúcsra jártak a négycsillagos szállodák, de nem panaszkodnak a panzió- és étterem-tulajdonosok és a fizetővendég-látók sem. Júliusban és augusztusban még a 60-as, 70-es években épült, a tótól távolabb lévő házakat is ki lehetett adni, amire az NDK-s idők óta nem volt példa, de több korábban bezárt büfét, kempinget és kölcsönzőt is újra kinyitottak.

Az idei nyár a tóparti üzlet piacot is megmozgatta, szinte minden szállásadónak, vendéglátónak, de még a Balatoni Hajózási Zrt.-nek (BH) is sokat hoztak a kerékpáros turisták, akik többen voltak, mint valaha. (A BH adatai szerint számuk az idén több mint 20 százalékkal nőtt az előző évihez képest.) A nyári időjárás a szezont is meghosszabbította, augusztus 20-a után is jóval többen voltak a tó partján, mint az elmúlt években. A térség önkormányzatainál az idegenforgalmi adóból származó bevétel pedig átlagosan 10-15, de volt, ahol 18 százalékkal nőtt az elmúlt évhez képest.

Júliusban és augusztusban 35 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma 2011 azonos időszakához képest a siófoki Hotel Azúrban − mondta lapunknak Sternócky Balázs értékesítési és marketingigazgató. A hotel egy bővítés eredményeként idén 22 százalékkal nagyobb kapacitással működött. Sternócky szerint az előzetes adatok alapján a szálloda árbevétele 31 százalékkal múlta felül az előző nyári szintet, telt házat már nemcsak a hosszú hétvégék hoztak, hanem szinte az egész főszezonra ez volt a jellemző. A Danubius Hotels két hévízi szállodájában a tavalyi kiemelkedő eredményeket is sikerült túlszárnyalni − tájékoztatta lapunkat Nagy Rita igazgató. A kapacitáskihasználtság mindkét házban 90 százalék feletti volt. Nagy szerint a kedvező időjárás mellett a sármelléki repülőtér forgalma is hozzájárult az eredményekhez, hiszen már hét német nagyvárosból érkeznek oda chartergépek. (Tavaly csak a Danubius két szállodájának mintegy 100 millió forint többletbevételt jelentettek a repülővel érkező vendégek.) Az egyre több orosz turista mellett a vendégek több mint 50 százaléka német nyelvterületről − Németországból, Ausztriából és Svájcból − érkezett a Balatonhoz. A külföldiek a korábbiaknál kevesebbet költöttek vendéglátóhelyeken és az ország megismerésére, de többet az egészségügyi és wellness-szolgáltatásokra.