A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A két országos földfelszíni kereskedelmi televízió koncessziós szerződése 2012. július 9-én lejár. Ekkor új helyzet állhat elő, ugyanis túl azon, hogy megszűnik a társaságok hatósági szerződése, elméletileg az analóg földfelszíni sugárzásuk is befejeződhet, így elsötétülhet a képernyő mintegy hatszázezer háztartásban, ha a két megszokott csatornára kapcsolnak. A médiatörvény azonban lehetőséget nyújt ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultság szerzésére is: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) úgy tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy az ezzel kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak a két érintett szolgáltatóval, de az írásbeli kérelmük még nem érkezett meg a hatósághoz. A tárgyalások tényét megerősítette lapunknak Kolosi Péter, az RTL programigazgatója, Péntek Zoltán, a TV2 jogi irodájának vezetője pedig azt mondta, hogy elő akarnak terjeszteni egy ilyen jellegű ideiglenes hatósági szerződés megkötésére irányuló kérelmet.

A mostani helyzet nem alakult volna ki, ha a korábbi terveknek megfelelően már lekapcsolták volna az analóg földfelszíni műsorterjesztést, vagyis végbement volna a digitális átállás. Jelen állás szerint erre legkésőbb 2014. december 31-én kerül sor, és úgy kell megtörténnie, hogy Magyarország teljes területén a lakosság legalább 94 százalékához eljusson a digitális televízióműsor-szórási szolgáltatáson keresztül a közszolgálati média és rendelkezésre álljon a vételre alkalmas készülék. Ezek megvásárlásához rászorultsági alapon célhoz kötött támogatást nyújtana az állam, külön jogszabályban meghatározott módon. A törvényi felhatalmazással összhangban az NMHH átfogó támogatási rendszert alakít ki a rászorultak számára az átállás műszaki és pénzügyi terheinek ellensúlyozására, további részleteket azonban nem közölt a hatóság.

Kettős szorításban a kereskedelmi tévék

A televíziótársaságok kettős szorításban vannak: részben abban érdekeltek, hogy ne veszítsenek nézőket − ami bekövetkezne, ha nem maradnának az analóg platformon −, részben viszont ha maradnak a felületen, akkor az ideiglenes jogosultság hatósági díján felül jelentős műsorterjesztési díjat kell leróniuk; ha csak digitális úton terjesztenék, akkor ezért az analóg szolgáltatási díj töredékét, éves szinten 200-300 millió forintot kellene kifizetniük. Kolosi lapunknak azt mondta, hogy nem látják értelmét a maradásnak − főleg üzleti alapon nem −, de ha megfelelő feltételeket sikerül elérniük, akkor maradnak. A jelenlegi koncessziós díj is nagyon magas − tette hozzá a programigazgató −, lényegesen magasabb, mint Európában, emellett az évek során a televíziós piac is átalakult, jelentősen nőtt a magyar csatornák száma − mindezek a díj csökkentését indokolják. Az analóg platformon maradást, így az ideiglenes hatósági szerződés megkötését illetően nagyon fontos, hogy a TV2 milyen feltételekkel tud megállapodni az analóg műsorterjesztésről az Antenna Hungáriával − fogalmazott Péntek Zoltán. Meggyőződésük, hogy a fizetett díj nem áll arányban a szolgáltatás értékével − legyen szó akár az analóg, akár a digitális terjesztésről −, így újra kell tárgyalni. Az összegnek olyannak kell lennie, amely mellett értelme van esetleg fennmaradni az analóg platformon.

Ha viszont a tévék még maradnak az analóg platformon, akkor a digitális átállásig nem kérhetnek díjat a kábelszolgáltatóktól a terjesztésért. Kolosi azt mondta, jelenleg is értelmezik a törvényt − szerintük az analóg jelért nem, de a digitálisért kérhetnek díjat a műsorterjesztőktől. Péntek Zoltán közlése szerint a TV2-nél is meg kell vizsgálni, milyen alternatív bevételi lehetőségek léteznek és azokat mikor, milyen feltételekkel tudják realizálni. Egy biztos, a vonatkozó jogszabály módosítása csupán a digitális átállás végső dátumát egyértelműsítette, de meghatározásának nincs egyenes következménye arra nézve, hogy a TV2 milyen platformon, mikor kér a tartalmáért programdíjat − jegyezte meg a TV2 szakembere. Az egész problémakörre valamilyen megoldásnak rövid időn belül körvonalazódnia kell, mert az állam sem lehet érdekelt abban, hogy a nagy csatornák sorozatai eltűnjenek egyes képernyőkről.