1. Heves zivatarok

Péntek délután eleinte a Dunántúl északi és középső részén kialakult intenzív zivatarok délkelet felé továbbfejlődnek. Késő délután, kora este többfelé, kiemelten az ország déli felén és a Tiszántúlon várható zivatarok kialakulása. A zivatarok elsődleges veszélyforrása a károkozó, viharos (70-100 km/h, lokálisan esetleg 120 km/h-t meghaladó) szél, mely a zivatarok rendszerbe szerveződésével akár nagyobb területet is érinthetnek - olvasható az OMSZ honlapján.

Utóbbi esetben a Dunántúl és az Alföld déli részén esetleg a legmagasabb fokú (piros) jelzés is indokolt lehet a délutáni órákban. Helyenként negyed órán, fél órán belül lehulló 20-30 mm csapadék és nagy méretű (több cm-es átmérőjű) jég is várható. Estétől az intenzívebb zivatarok fokozatosan elhagyhatják délkelet felé az országot.

2. Szél

Pénteken az északnyugatira, nyugatira forduló szelet kísérő legerősebb széllökések főként az északi megyékben és az Alföldön zivataroktól függetlenül is elérhetik a 60-80 km/h-t, majd estétől csillapodik a szél.

3. Hőség

Az északkeleti országrész kivételével az ország nagyobb részén 25, 26, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön helyenként 27 fok körül alakul a középhőmérséklet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul, az Északi-középhegység egyes részein lehet pár fokkal hűvösebb.

Szombaton sok napsütésre, nagyrészt száraz időre számíthatunk, majd este a Dunántúl nyugati, északnyugati felén már több lesz a felhő, és helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik, ma délután az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul, az Északi-középhegység egyes részein lehet pár fokkal hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 30, 35 fok között valószínű.