Napok óta változatlan a helyzet Békés megyében, valamennyi folyón továbbra is harmadfokú készültség van érvényben, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön és a Fehér-Körösön is - közölte az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).Tizenöt önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, négy településen másodfokú a készültség, tizenegy településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben. A katasztrófavédelem egységeit ma még nem riasztották ár-, vagy belvízzel kapcsolatos eseményhez.

Tegnap este óta ideiglenes védmű óvja a most már apadó Marcal folyó Veszprém megyei szakasza mellett élőket. Az elkészült ideiglenes gát mellett homokzsákok is vannak arra az esetre, ha cserére vagy a gát magasítására lenne szükség. Az elmúlt órákban háromszor riasztották a megye valamelyik tűzoltó egységét pinceszivattyúzáshoz.

Tegnap óta a Tisza folyó teljes Csongrád megyei szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, árvízi védekezéshez még nem kérték a katasztrófavédelem segítségét.

A Hajdú-Bihar megyei egységek jelenleg egy helyszínen avatkoznak be belvíz miatt. A megye folyóin érvényben lévő árvízvédelmi fokozatok nem változtak. Belvízvédelmi készültség tíz településen van, Tiszacsegén súlyosbodott a helyzet, ezért az elsőfokú készültséget másodfokúra emelték.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a vízügy a Tisza-tó melletti védvonalakon ma reggel hét órakor másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget. Bár a Tisza Szolnoknál árad, még mindig csak elsőfokú a védelmi készültség, a tegnap estére előre jelzett másodfokú védekezést várhatóan ma rendelik el. A lassabb áradás oka, hogy a hullámtéri öblözetek is töltődnek, ez jelentős mennyiségű vízzel csökkenti a középső országrészre érkező vízhozamot. A folyó tetőzését Szolnoknál továbbra is április 18-19-re várják kilenc méter körüli vízmagassággal. A Zagyva és a Tarna végig apad, a Hortobágy-Berettyó viszont továbbra is teljes hosszában árad.

A hétfői felmelegedés és a szél hatására 1400 hektárral csökkent a megye belvízzel elöntött területeinek nagysága, azonban még mindig csaknem 30 ezer hektárt borít belvíz. Három belvízvédelmi szakaszon most is harmadfokú a készültség: a Hortobágy-Berettyó mentén a kisújszállási, karcagi, mezőtúri szakaszokon, a települések közül pedig Fegyvernek védekezik a legmagasabb fokozat mellett.

Fejér megyében most már nemcsak a vízfolyások apadnak, hanem a belvízi helyzet is javul. Székesfehérváron elsőfokú árvízi készültség van, de a védekezést hétfőn befejezték, a szivattyúkat leszerelték, az egy hete homokzsákokból kirakott ideiglenes gátat visszabontották. Kulcson harmadfokú belvízvédelmi készültség érvényes. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán első fokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség van. Vízeltávolítás miatt kedden délelőtt nem volt szükség a katasztrófavédelem egységeinek segítségére a megyében.

Nógrád megyében délelőtt elsőfokú árvízvédelmi készültségre minősítették vissza a korábban elrendelt másodfokú készültséget az Ipolyon Ipolytarnócnál. Ludányhalásziban és Ipolyvecén továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Apad a Rába és a Marcal Győr-Moson-Sopron megyénél is, utóbbin várhatóan még ma meg lehet szüntetni az árvízvédelmi készültséget. Itt is gondot okoz azonban a belvíz, több mint 18 ezer hektár áll jelenleg víz alatt. Bodonhelyen most már napok beavatkozást igénylő helyzet van, a csornai hivatásos tűzoltó egység egy tűzoltója két technikai eszközzel végzi a munkálatokat a település határában.

Pest megyében a legalacsonyabb készültségi fokozat sincs már érvényben az Ipoly folyón, több településen problémákat okoz ugyanakkor a belvíz. Hat helyen másodfokú, két másikon pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Heves megyében továbbra is egy-egy helyen van másodfokú ár-, vagy belvízvédelmi készültség, a belvíz miatt leginkább érintett településen, Nagyfügeden két szivattyúval emelik át a vizet - írta közleményében az OKF.