A teljes első félévben sikerült megőriznie a hazai külkernek a több milliárd forintos többletét - derült ki a KSH adataiból. A kivitel ugyan 20 százalékkal csökkent, a behozatal 25 százalékos zuhanása azonban erős támaszt adott a nettó exportnak és így 606 milliárdra (2,055 milliárd euróra) duzzadt a külkermérleg. Ez 534 milliárd forint (1,766 milliárd euró) javulást jelent 2008 első félévéhez képest.

Az export 60 százalékát és az import felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalmának volumene még mindig lefelé húzza az átlagot, ugyanis a kivitel 24, míg a behozatal 27 százalékkal csökkent egy év alatt. Ennél is nagyobb volt azonban a visszaesés a közúti jármű, valamint az energiafejlesztő gép és berendezés forgalmában, ugyanis itt több mint 40 százalékos zuhanás volt jellemző. Növekedést csak a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek értek el: a kivitel 7, a behozatal 8 százalékkal növekedett.

Az energiahordozók behozatala is megcsappant. A kőolajnál az import 26, a gáznál pedig 53 százalékos volt a visszaesés. E mögött azonban elképzelhető, hogy az árszint alakulásához igazított vásárlás átütemezés is szerepet játszhatott. Az olajhoz kötött ára a gáznak ugyanis nyárra éri el a mélypontját, így valószínűleg ez a harmadik negyedévben ez jelentős importnövekedéshez vezethet.

Az első félév külkereskedelme a cserearány változatlansága mellett zajlott le, ugyanis az import és az export árszínvonala egyaránt 6 százalékkal emelkedett és ezek kiegyenlítették egymást.