Hajdu Márton kifejtette: a leginkább érintett Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében összesen 113 olyan beavatkozást hajtottak végre a tűzoltók, amely egyértelműen a téli időjáráshoz volt köthető.

Szombatra virradóra a szolgáltatók szakemberei helyreállították az áramellátást Kiskőrösön, ahol egy trafó meghibásodása miatt több mint 1700 fogyasztónál nem volt áram. Elhárították a Somogy megyei hibát is, ott egy fa dől az elektromos vezetékre, több mint 2100-an maradtak szolgáltatás nélkül átmenetileg. A Vas megyei Bajánsenyén szintén vezetékszakadás miatt 54 fogyasztónál nem volt áram.
A havazással érintett területeken számos baleset történt a közutakon. Baranya megyében, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében több jármű elakadt, köztük számos busz.

Hajdu Márton ismertetése szerint Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye védelmi bizottsága döntött úgy pénteken, hogy közlekedési korlátozásokat vezet be, ezek a 7,5 tonnánál nehezebb teherautókra vonatkoztak.

Szombaton hajnal háromkor Zalában feloldották a kamionok belépési tilalmát, azonban a másik három megyében a korlátozó intézkedések továbbra is érvényben vannak, tehát ott az M6-os és az M7-es autópályák kivételével még mindig nem közlekedhetnek a nehéz teherautók. Ez érinti a Horvátország felől Somogy, illetve Baranya megyébe belépni szándékozó kamionokat. A szükségparkolókban veszteglő sofőrök ellátását a karitatív szervezetek bevonásával biztosítják. Az említett két sztrádán az M0-s körgyűrűtől a teljes szakaszon még mindig díjmentes a közlekedés.

A katasztrófavédelem a havazás kezdete óta különböző csatornákon keresztül tájékoztatja a lakosságot. Az OKF és a megyei igazgatóságok honlapjain keresztül az aktuális helyzetről, a követendő magatartási szabályokról tájékoztatta a közvéleményt. A Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatáson 77 üzenet jutott el az alkalmazást használókhoz, emellett ezen a felületen az Országos Meteorológiai Szolgálat több mint 80 üzenete is megjelent. A főigazgatóság saját hivatalos Facebook-oldalán 32 posztot helyezett el kimondottan a hóhelyzettel kapcsolatban - ismertette a szóvivő.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat hajnali tájékoztatása szerint az országban nincs elzárt település és minden út járható.

Somogyban elállt a havazás, helyenként 30 centiméter hó esett

Somogyban szombatra elállt a havazás, a megye teljes területét egybefüggő, 10-30 centiméter hó fedi. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 80, a téli időjárással összefüggő beavatkozáshoz hívták a katasztrófavédelmi egységeket és az önkéntes tűzoltókat. Összesen 26 személygépjármű és 9 elakadt vagy balesetet szenvedett kamion műszaki mentését végezték, 6 árokba csúszott autóbuszt vontattak ki, két, beteget szállító mentőt szabadítottak ki a hó fogságából, 37 esetben pedig útra, vasúti sínekre és felsővezetékre borult fát távolítottak el.

Bázelné Mihályka Szabina közlése szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatósága munkagépei éjszaka folyamatosan dolgoztak a megye úthálózatának hómentesítésén. Szombat hajnal óta 30 munkagéppel tisztítják az utakat és további két járművel az autópályát.