Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Örömteli várakozás helyett pánik előzi meg a szezont a Balatonnál. A lap körképe szerint szakácsot, pincért, cukrászt lénye­gében lehetetlen elcsábítani a nyári hónapokra, továbbra is külföldre mennek a "jó, ügyes emberek". A balatoni vállalkozóknak sovány vigasz, hogy a munkaerőhiány már Budapesten is felütötte a fejét.

A jó nevű, bejáratott helyeknek valamivel könnyebb dolguk van, de ez nem jelenti azt, hogy a megfelelő gárda összeállítása könnyűszerrel menne. Évek óta szállást biztosítunk az alkalmazottaknak, ha 40-45 kilométernél messzebbről kell bejárniuk. Ha nem így lenne, kevesebb maradna az embereink zsebé­ben, fáradtabbak lennének, ezt pedig nem szeretnénk. Csak az elégedett és jókedvű személyzetre építhetünk, a szállásbiztosítás egy ehhez szükséges "befektetés" - magyarázta Martonosi Zsolt, a balatonfüredi Baricska csárda vezetője a Népszabadságnak.

Tisztán kezdőkből álló személyzettel mégsem indulhatunk neki a szezonnak - meséli név nélkül egy másik vállalkozó a déli part egyik neves éttermében. Elmondása szerint havi nettó 300-400 ezer forintos bérért lehetetlen jó szakácsot találni. Jellemzően havi 22-24 napot kell dolgozni, és a bérekhez pincérek eseté­ben még a borravaló is hozzájön.

A hazai vállalkozások nem tudnak a nyugat-európai bérekkel versenyezni. A közelmúltban az egyik fővárosi szakmai iskolában gyakornoki helyekre keresett jelentkezőket 85 munkaadó, jellemzően szállodák. A legtöbb vállalat humán vezetője dolgavégezetlenül távozott az iskolából - mondta Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára.