A folyamatban levő, még befejezetlen egyeztetések helyett, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyetértése és tudomása nélkül "rendezte" a rezidensek helyzetét a kormány - jelentett ki Éger István, elnök. (Az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós múlt pénteken bejelentette: havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok az szakorvosi gyakornokok, akik vállalják, hogy legalább tíz évig itthon dolgoznak, és nem fogadnak el hálapénzt.) Éger emlékeztett arra, hogy már törvényben rögzítették, hogy a kamara minden orvos érdekképviselete, vele egyeztetni kell.

Az intézkedés a MOK szerint minden eddigit meghaladó bérfeszültséget okoz. Még a nyugdíjhoz közel álló szakorvosok nettó bére sem éri ugyanis el a 190 ezer forintot. Az általában 130 ezer forintos fizetésű  szakorvosoknak kell tanítani a rezidenseket. A MOK mérlegeli, hogy ebben és az egészségügyi finanszírozás és bérezés kérdésében a kormányfőhöz fordulnak.

A bejelentés önmagában is jelentős károkat okozott, mint Éger elmondta: a felmondások letétbe helyezése ugyanis a hír hatására határozottan felgyorsult. A MOK is felhívja a figyelmet a Magyar Reziden Szövetséghez hasonlóan, hogy a kezdő orvosoknak is csak egy részére vonatkozik ez a "pótlék". A 30 ezer orvos közül 600 kaphat így pénzt, ezt is csak a tanulmányi idejére. A hálapénz elfogadásának kérdése (ami az ösztöndíj feltételeként szerepel) az elnök szerint ellenőrizhetetlen, megteremti annak lehetőségét, hogy bárkit, bármikor, bárki felelősségre vonjon. Ezzel, aki ezt vállalja, kiszolgáltatottá válik. Éger úgy véli, ezzel megoldhatatlan etikai problémák állnak elő.

A sajtótájékoztatón erről nem esett szó, de szorosan a témához tartozik, hogy hétfőn a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet egyébként elég furcsán kívánja rendezni a helyzetet. Miközben ugyanis lehetővé teszik a szakorvos jelöltek számára adómentes bevételt jelentõ, ösztöndíj-rendszerû "Rezidens Támogatási Program" létrehozását, ehhez nem rendelnek forrásokat. Felhívják a nemzeti erõforrás minisztert, hogy a mindenkor rendelkezésre álló költségvetési elõirányzat terhére (vagyis egyetlen plusz forint nélkül) tegyen hatékony intézkedéseket a szakorvos képzés színvonalának emelése érdekében, így különösen azért, hogy megfelelõ számú és képzettségû tutor és mentor álljon rendelkezésre, továbbá gondoskodjon ezen szakemberek megfelelõ díjazásáról.

Az államtitkár amúgy maga sem titkolta, hogy ez a mintegy 600 millió forintos summa az üres álláshelyek, illetve a rezidensképzés céljaira szánt, de föl nem használt maradványból jön össze. Abból az összegből tehát, ami eleve az egészégügyet illetné.