259 igen, 17 nem szavazat mellett és tartózkodás nélkül fogadta el a parlament a földforgalmi törvényt. A szavazás előtt a Jobbik képviselői elfoglalták az elnöki pulpitust, és egy molinót kifeszítve tiltakoztak a törvény megszavazása ellen, amire válaszul kizárta a parlament pénteki határozathozatalairól a frakció tagjait az Országgyűlés. Az LMP-s képviselők a terem közepén tiltakoztak molinóval. A jobbikos akció miatt 10 pererc technikai szüntetet rendelt el az ülést levezető Latorczai János.

A Jobbikos képviselők a földforgalmi törvényről zajló szavazás alatt, majd az ülésnap végéig hátralévő szavazások alatt is azt skandálták: hazaárulók, nem, nem soha!

Kép: MTI

A civil szervezetek már 11 óra óta a Kossuth téren tiltakoznak a törvény ellen, a Jobbik pedig demonstrációra szóló felhívást adott ki az Alkotmány utcába. Ángyán József - korábbi ígéretét betartva - a földtörvény elfogadását követően kilépett a Fideszből - tudta meg a képviselőtől a 444.hu.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az ülés után azt mondta az MTI-nek, hogy a plenáris ülésen obstruáló képviselők nem értek célt, a parlament elvégezte a péntekre eltervezett munkáját.

Álláspontja szerint a parlament szabályosan fogadta el a jogszabályokat. Hozzátette, a történtek nem maradhatnak konzekvenciák nélkül, sem a Jobbik képviselőcsoportjára, sem a patkóban demonstráló képviselők, és más rendzavarókra nézve.