Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar légierő egyik Gripen vadászgépe május 19-én Csehországban túlfutott a leszállópályáján és összetört, egy másik Gripen pedig június 10-én Kecskeméten az orrfutó hibája miatt a hasán szállt le. A pilóták mindkét esetben katapultáltak.

Hende Csaba az M1 aktuális csatornának hétfőn elmondta: a Gripen-balesetek ügyében vizsgálóbizottságot hoztak létre. A testületnek július 31-ig kell jelentést tennie a balesetek lehetséges kiváltó okairól.

A honvédelmi miniszter kedden a véderő-, katonai és légügyi attasék idei éves értekezletének szünetében újságíróknak nyilatkozva kiemelte: a Magyar Honvédség Gripenjeivel az elmúlt öt évben az említett eseteket megelőzően egyszer sem szenvedtek balesetet. A miniszter azt várja, hogy a vizsgálóbizottság minden körülményt feltárjon, hogy a jövőben ne történhessenek újabb balesetek.

A Magyar Honvédség Gripenjeinek szeptembertől az év végéig kell biztosítaniuk a balti légtér védelmét. Hende Csaba kérdésre válaszolva azt mondta: a feladat ellátásához a rendelkezésre álló gépek száma elegendő.

Ugyanakkor a miniszter megjegyezte: a Baltikum légtérvédelmi feladatainak befejezése után ismét feladatuk lesz a Gripeneknek. Január elsejétől június végéig ugyanis a visegrádi 4-ek (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) által létrehozott harccsoport biztosítja az Európai Unió védelmi készültségét. Mindezek miatt különböző megoldásokat keresnek, hogy a magyar pilóták számára többletkiképzési időt biztosítsanak - mondta Hende Csaba.