A jövő heti parlamenti nagyüzemben terítéken szerepel a 2017-es költségvetés, az adótörvények és az alaptörvény módosításának vitái, emellett Áder János köztársasági elnök ismertetheti a tavaly évvégi párizsi klímacsúcs eredményeit, továbbá szó lesz az Uber betilthatóságáról is.

Az előzetes napirendi javaslat alapján az ülés hétfőn az ilyenkor megszokott interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik. Kedden a szavazásokat követően pedig a párizsi klímacsúcson született megállapodás kihirdetéséről kezdődhet vita az államfő felszólalásával. A tervek szerint szintén a második ülésnapon tartják az alaptörvény hatodik módosításának általános vitáját, a kormánypártok javaslatukban új különleges jogrend bevezetését javasolják terrorveszélyhelyzet esetére.

Szerdán és csütörtökön folytathatják le a jövő évi büdzsé általános vitáját, a képviselőknek 30 órájuk van értékelni a kormány indítványát. Pénteken a 2017-es költségvetéshez kapcsolódó adóváltoztatásokról tárgyal a parlament. A Ház kedden veheti napirendjére azt a kormányzati indítványt, amely blokkolhatóvá tenné a törvénytelen személyszállítást végző szolgáltatók honlapjait. Az ülés május 18-án, szerdán, a két éve életbe lépett polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításának vitájával ér véget.

Fontos büdzséadatok

Hétfőn teszi közzé az NGM részletes adatait az államháztartás központi alrendszerének 2016. április végi helyzetéről. Az államháztartás központi alrendszerének január-márciusi hiánya 125,8 milliárd forint volt, amely a legalacsonyabb az elmúlt másfél évtizedben.

Ezen belül a központi költségvetés 158,2 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 29,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,5 milliárd forintos többlettel zártak. Egy évvel korábban, 2015 első negyedévében az államháztartás központi alrendszerének deficitje 536,7 milliárd forintot tett ki. Az államháztartás központi alrendszerének márciusi hiánya 140,8 milliárd forint volt, amely lényegesen alacsonyabb az előző év márciusi, 226 milliárd forintos deficitnél.

Az államháztartás központi alrendszerének márciusi hiánya 140,8 milliárd forint volt, amely lényegesen alacsonyabb az előző év márciusi, 226 milliárd forintos deficitnél.