Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) adatai alapján az energiakereskedő cégek lakossági, 31 napon túli kintlévőségeinek értéke 2012. május 31-én a földgázszolgáltatás esetében mintegy 44,7 milliárd forint, a villamosenergia-szolgáltatásnél pedig 29,1 milliárd forint volt.

A kormány számára fontos annak biztosítása, hogy az energiaköltségek viselése ne okozzon megfizethetetlen terhet a fogyasztók számára. Az elmúlt két évben az energiadíjak a leginkább rászoruló fogyasztók esetében csak minimális mértékben változtak. Emellett a MEH bevonásával vizsgáljuk a kikapcsolási határidő 3 hónapról 60 napra történő  - 2011. július 1-jével hatályos - csökkentésének tapasztalatait - írta Németh Lászóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszában, amelyet Oláh Lajos országgyűlési képviselő kérdésre adott.

Az általános, minden egyes fogyasztóra kiterjedő energetikai szabályozáson túl a szociális ellátórendszer jelenleg mind a lakhatási kiadások rendszeres viseléséhez, mind a hátralékok utólagos kiegyenlítéséhez támogatást nyújt. A szociális ellátórendszer részét képező lakásfenntartási támogatás 2011. szeptember elsejei hatállyal bővült, amelynek eredményeként a legfrissebb adatok alapján több mint 420 ezer háztartás részesül a lakhatási kiadásának fedezését segítő szociális ellátásban. A támogatás havi 2,5-10 ezer forintos összege a háztartás jövedelmétől függ. A támogatás az áram- és a gázfogyasztás mellett a víz- és a távhőszolgáltatás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztőrészletéhez, a közös költséghez, illetve a tüzelőanyag költségeihez is igénybe vehető.

A közüzemi díjhátralékkal már jelenleg is rendelkező háztartásoknak az adósságkezelési szolgáltatás nyújt segítséget - sorolta a miniszter. A szolgáltatásba történő bevonás esetén a család a meglévő tartozás kiegyenlítéséhez adósságcsökkentési támogatást, a folyó havi kiadások viseléséhez pedig alanyi jogon lakásfenntartási támogatást kap, továbbá a jövőbeni hátralékok felhalmozását elkerülendő adósságkezelési tanácsadásban részesül. A 2011-es adatok alapján az adósságkezelésbe bevont háztartások száma megközelíti a 20 ezret - olvasható a válaszban.