Pozsgay Csilla elmondta, jelenleg 480 gyógyszerkészítményből van átmeneti termékhiány, ezekből 300 termék tartósan hiánycikk. Az OGYÉI ezt a listát naprakészen vezeti, és mellé megjelölik a helyettesítő terméket, tehát jelenleg nincs olyan gyógyszer, amelynek ne lehetne alternatívája egy másik készítmény. Beteg így gyógyszer nélkül nem marad.

Az OGYÉI, mint hatóság nem felel a behozatalért, nem rendel, raktároz gyógyszert, szakmai, koordináló hátteret biztosít a gyógyszerellátáshoz. Jogszabályi kötelezettség van a gyártó felé, hogy a magyarországi éves becsült gyógyszerkészítménnyel ellássa a piacot - mondta.

A rendelkezésre álló gyógyszermennyiség kirívó helyzetekben - például járvány, katasztrófahelyzet - változhat. Ilyen volt például a két évvel ezelőtti migrációs helyzet, amikor például a szokásosnál több Hepatitis A oltás fogyott.

Egy más témáról Pozsgay Csilla úgy fogalmazott, személy szerint szomorú, hogy Magyarország nem pályázott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) székhelyére, hiszen az ország számára a gyógyszeripar, a gyógyszeripari innováció egy kormányzat által is támogatott terület. Véleménye szerint óriási lökést adhatott volna a gyógyszeriparnak, ha Magyarország pályázik és esetleg elnyeri az EMA székhelyét.

A határidő lezárultáig huszonegy ország huszonhárom városa pályázott a még Londonban működő, de az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése miatt költözni kényszerülő uniós ügynökségek új székhelyére. Magyar város nincs a jelentkezők között - tudatta kedden az Európai Unió Tanácsa. Az Európai Gyógyszerügynökségért (EMA) tizenkilenc, az Európai Bankhatóságért (EBA) pedig nyolc város szállt versenybe. A tagállamok július 31-ig nyújthatták be pályázatukat, a végleges döntés novemberben várható.

Jön az e-recept - olvassa el korábbi cikkünket.