A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Egyre kínosabb helyzetbe kormányozza magát a pénzügyi biztos − jelezték a Napi Gazdaságnak kormányzati körökből is. Doubravszky György (képünkön) a múlt héten a köztelevízió reggeli műsorában − és pénteken lapunknak nyilatkozva is − arról beszélt, hogy az általa kezdeményezett háromoldalú tárgyalások jelenleg azért akadoznak, mert miniszterváltás volt a nemzetgazdasági tárcánál, és a Magyar Bankszövetség azt kérte, a háromoldalú tárgyalásokon az NGM legalább helyettes államtitkári szinten képviseltesse magát. A minisztérium láthatóan nem kívánja magára vállalni a bűnbak szerepet, megkeresésünkre a tárca azt válaszolta, hogy mindig kellőképpen ügyelt a megfelelő szakmai szintű képviseletre − az eddigi egyetlen fordulón még Matolcsy György minisztersége alatt jelölték ki a tárgyalót.

Kép: MTI

A Bankszövetség korábban a március 5-i tárgyalási kör elhalasztását azért kérte, mert − noha erről az első tárgyalási fordulón megállapodtak − az egyeztetés előzetes napirendjéről és a tárgyalandó előterjesztésekről nem kapott szakmai anyagokat. A Napi Gazdaság kérdésére, hogy elkészült-e már a következő forduló napirendje, illetve része lesz-e a biztos által korábban jelzett saját javaslat, Doubravszky úgy válaszolt, hogy megoldási javaslatát március 11-én sajtóközleményben hozta nyilvánosságra. A válaszból az is kiderül, hogy a biztos jelenleg egy vizsgálat közepén tart, amely azt hivatott megállapítani, hogy "a forintban folyósított és törlesztett deviza alapú hitelt valós tartalma alapján devizában nyilvántartott forinthitelként kell-e kezelni". Ha ezen állítást a készülő szakértői anyag részletesen alátámasztja − mondta a biztos −, akkor a devizában nyilvántartott forinthitelt hibás terméknek kell kinősíteni, amiért a "gyártó, a forgalmazó és az engedélyező" egyaránt felelősséggel tartozik.

A biztos szerint a hibás terméket a fogyasztónak joga van a folyósítás napjának dátumával a bank által forgalmazott másik termékre, vagyis forinthitelre váltani. (A Polgári törvénykönyv egyébként a hibás termék fogalmát nem ismeri, a hibás teljesítést szankcionálja.) A biztos láthatóan továbbra sem kívánja a szokásos hivatali utat járni, lapunk megkeresésére mind a Bankszövetség, mind a PSZÁF azt jelezte, eddig semmilyen előterjesztést nem kapott. Az NGM szerint a tárca megfontol minden szakmai javaslatot, ami a devizahitelesek megsegítésére irányul, ám a válasz alapján a minisztérium sem kapott még szakmai anyagot. Mindenesetre sokat sejtet, hogy Varga Mihály a tárca új vezetőjeként alapjaiban másképp gondolkodik, mint Doubravszky. A miniszter a Portfoliónak adott interjúban arról beszélt, nagyon jó lenne, ha lenne végleges megoldás, az elmúlt két évben azonban kiderült, hogy nincs ilyen. Varga szerint az 1,7 millió devizaalapú jelzáloghiteles ügyét egy ötlettel megoldani szinte lehetetlen.