Magyarország kész újjáépíteni az amerikai korrupciós vádak nyomán megroggyant kapcsolatait az Egyesült Államokkal - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Wall Street Journalnak (WSJ) adott interjújában. A cikk címe szerint Magyarország olajágat nyújt az USA-nak. Amikor egy szomszédos országban háborús konfliktus zajlik, különösen fontos a szövetségesek közötti együttműködés. Budapest azt reméli, hogy ezt Washingtonban is így gondolják - fejtegette a magyar külügyek irányítója.

Ugyanakkor a külügyminiszter továbbra is visszautasítja a hat magyar tisztviselő amerikai kitiltásához vezető korrupciós vádakat. Indoklása is a régi: az USA-nak át kellene nyújtania azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján megtagadja a vízum kiadását az érintett személyeknek.

WSJ emlékeztet arra, hogy az amerikai nagykövetség átadott egy olyan listát a magyar kormánynak, amelyen a döntést megalapozó ügyek szerepelnek, ám Budapest ezt használhatatlannak minősítette. Szijjártó szerint a kormány megérdemelné, hogy elismerjék a korrupció visszaszorítása érdekében hozott intézkedéseit.

Aggódik

A magyar vezetés aggodalommal fogadta azt az amerikai kezdeményezést, amely szerint az USA számos kelet-közép-európai nagykövetsége reformtervet készít a régiós országok korrupciós fertőzöttségének visszaszorítására. E programot a térség két tucat országának kormányával együtt akarják végrehajtani.

Budapest álláspontja szerint az ezzel kapcsolatos bejelentés közel van a Magyarország belügyeibe való beavatkozáshoz. Ha egy állam önhatalmúan akciótervet hirdet meg egy másik állammal kapcsolatban, akkor az csak úgy fogadható el, hogy az érintettet teljesen bevonják annak végrehajtásába. A magyar kormány számára a nemzeti szuverenitás a legfontosabb demokratikus érték, amit a szavazók nagy többsége a 2010-es és 2014-es parlamenti választásokon támogatásáról biztosított.

Jól megmondták neki

Szijjártó elmondta a WSJ-nek azt is, hogy tavalyi washingtoni látogatásán vendéglátói bírálták a magyar parlament és kormány minden egyes változtatását, amelyet a magyar jogrendszerben 2010 után végrehajtottak. Ő azonban visszautasította a vádakat, arra hivatkozva, hogy a magyar törvények megfelelnek az EU előírásainak.

Más témára váltva az amerikai üzleti lap megjegyzi, hogy Magyarország kötéltáncot jár az EU és Oroszország között. Kirívó példaként Kelet-Közép-Európában az ukrán válság alatt erősítette kapcsolatait Oroszországgal: Budapest aláírta Moszkvával a paksi bővítésről szóló szerződést és halványabban kritizálta az orosz vezetés ukrajnai beavatkozását, mint más régiós országok

Szijjártó most kiállt amellett, hogy folytatni kell az EU orosz energiafüggőségének enyhítését. A Déli Áramlat kiesése után az egyik lehetőség az azerbajdzsáni gázimport, továbbá rá lehetne csatlakozni a törökországi orosz gázcsomópontra, illetve lehetne folyékony formában (lng) behozni gázt Katarból vagy az USA-ból. Ehhez ki kell építeni a horvátországi lng-fogadó terminált. A külügyminiszter kedden a Reutersnek arról beszélt, hogy Magyarország szeretné bérbe adni óriási földalatti gáztárolóit a Gazpromnak.