A költségvetési intézmények lejárt adósságállomány június végén 39,8 milliárd forint volt, vagyis egy hónap alatt 2,4 milliárddal, munkanapokkal számolva napi bő százmillióval nőtt - derül ki az Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból. (Az intézmények adóssága ennél egy nagyságrenddel nagyobb a kincstár a már lejárt tartozásokat összesíti és szükség esetében kincstári biztost rendel ki az intézményhez.) Az évet a közszféra 41,1 milliárd forinttal kezdte - ami a legrosszabb nyitóállomány a kincstár 1997-es adatközlése óta. Az év első hónapjaiban a költségvetési intézmények kis mértékben tudták csökkenteni, ám a második negyedben újra emelkedő trendet mutat az adat - amely nem meglepő a költségvetési zárolások ismeretében.

Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás alig 1,1 milliárd forint, ez nem adójellegű, saját felügyeleti szervnek, be nem fizetett adósság. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány a hatodik hónapban 38,8 milliárd volt, ami 2,2 milliárddal magasabb az előző havi mértéknél.

A minősített adós intézetek száma kissé nőtt, jelenleg 28 intézmény küzd kisebb-nagyobb adóssággal. Továbbra is az összes adósság 48 százaléka jelentkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél (mértéke: 11,71 milliárd forint arányuk az összadóssághoz képest 29,39 százalék. Ennek évek óta visszatérő példája a Pécsi Tudományegyetemen, amelynek tartozása 6,5 milliárd forint., ebből 60 napon túli 2,5 milliárd forint. Jelentős az adósság mértéke a Honvédelmi Minisztériumnál, a Honvéd Kórháznak (Állami Egészségügyi Központ), 7,2 milliárd., tovább nőtt 788 millió forinttal.

Az elmúlt években a rendvédelmi szervek számítottak, volt hogy minden harmadik megyei rendőrkapitányság tartós forráshiánnyal küzdött. Jelenleg sem sokkal jobb a helyzet: BRFK 762 millió forinttal adós a szállítóiknak, ám az év elején ez az összeg meghaladta az egy milliárd forintot. A Készenléti Rendőrség hasonló mértékű - 617 milliós lejárt tartozás görget maga előtt.

Az elmúlt hónapokban egyes kulturális intézmények és egyetemek-főiskolák is megjelentek a tartós adósok között. A magyar egyetemi képzés zászlóshajója a Corvinus június végén már 698 millió forintos lejárt adósságról számolt be, de még ennél is nagyobb 926 millió forintos adósságról számolt be a jóval kisebb költségvetési Kaposvári Egyetem.

Tartós finanszírozási problémákkal küzdenek - az összevont vízügyi és környezetvédelmi igazgatóságok. A szervezetek korábban a környezetvédelmi minisztérium alá tartoztak ekkor sem volt jellemző a pénzbőség ezen szervezetekre - ám a minisztérium megszűnésével a vidékfejlesztési tárcához kerültek ezen intézmények, azóta költségvetési szempontból romlott a helyzetük.

A közintézmények közül a kórházak küzdenek a legnagyobb adósággal,ám mivel azok - általában - önkormányzati fenntartásúak nem tartoznak a kincstár közvetlen látókörébe, így azokkal közvetlen adatokkal sem rendelkezik. A nemzeti erőforrás tárca összesítése szerint a hazai kórházak - a legfrissebb nyilvános adatok szerint - 2010 végén 115,5 milliárd forintra rúgott, ebből 32,4 milliárd forint volt a lejárt határidejű szállítói állomány.

Költségvetési szervek lejárt tartozása (millió forint)
Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Ig.346
Bács-Kiskun Rendõrfõkapitányság236
Baranya Megyei Rendõrfõkapitányság112
Békés megyei Rendõrfõkapitányság144
Budapesti Rendõrfõkapitányság762
Budapesti Corvinus Egyetem698
Csongrád megyei Rendõrfõkapitányság221
Eötvös József Fõiskola (Baja)222
Kaposvári Egyetem926
Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet45
Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Ig.160
Felsõ-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Ig.180
Állami Egészségügyi Központ (honvédkórház)7182
Iparművészeti Múzeum89
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Közp. Hiv.1541
Készenléti Rendőrség617
Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi382
Országos Idegtudományi Intézet516
Pesti Magyar Színház104
Pest megyei Rendõrfõkapitányság210
Pécsi Tudományegyetem6529
Somogy Megyei Kormányhivatal170
Somogy Megyei Rendõrfõkapitányság137
Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Ig.157
VM Kelet-Magyarországi Agrár-szakképzõ Központ131
Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Ig.747
Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Ig.717