A hónapban az üzleti és fogyasztói várakozások is érezhetően javultak; a cégek ezt megelőzően 1998 nyarán, a fogyasztók 2006 tavaszán voltak utoljára ilyen optimisták.

Az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével - ahol a várakozások októberben érezhetően romlottak - minden ágazatban érdemben erősödött az optimizmus. Az ipari várakozások javulásában főként a rendelésállományok (ezen belül főleg a belföldi rendelések) és a termelési kilátások jóval kedvezőbb megítélése játszott szerepet. Emelkedett az átlagos kapacitáskihasználás és szerződésállomány, nőttek az új rendelések. Az építőipari bizalmi index értéke októberben tizenhárom éves csúcsra emelkedett. A kereskedelmi bizalmi index az előző két havi emelkedést követően visszaesett. A szolgáltatói bizalmi index októberben emelkedett, főként a várható forgalom optimistább megítélése következtében.

A foglalkoztatási szándék októberben a kereskedelem kivételével minden ágazatban érezhetően erősödött, s csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelést tervező cégek aránya az építőiparban és a kereskedelemben csökkent, a szolgáltató cégeknél nem változott, az iparban viszont erősödött.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi növekedés után annál kisebb mértékben, de tovább emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint az előző hónapban. Valamelyest kedvezőbbnek látták az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cik-kek vásárlási lehetőségét. A fogyasztók inflációs várakozása tovább mérséklődött októberben.

Havi indexek az utóbbi fél évben

2014. V.VI.VII.VIII.IX.X.
Üzleti bizalom4,85,41,42,23,67,8
Fogyasztói bizalom-18,4-19,3-18,9-21,9-19,1-17,6
Konjunktúra-1,2-1,0-3,9-4,1-2,31,2
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt