A MNB az eddigi 0,6 százalékkal szemben idénre 0,7 százalékos gazdasági növekedést vár - derül ki az Inflációs jelentés előzetes változatából. A jegybank a 2014-re a korábbi 1,5 százalékkal szemben 2,1 százalékos növekedést vár - szemben a kormány 2 százalékos várakozásaival. Az MNB 2014-es inflációs prognózisát a korábbi 3,2 százalékról 2,4 százalékra csökkentette. Mint ismert, a kormány a 2014-es büdzsét 2,8 százalékkal tervezete, ám a hétvégén azt Varga Mihály egy nyilatkozatban 2,4 százalékra "csökkentette", így ez utóbbi egybevág az MNB előrejelzésével. Az MNB 2013-ra 2 százalékos inflációt vár a korábbi 2,1 százalékkal szemben. Az Inflációs jelentést teljes terjedelmében csütörtökön hozza nyilvánosságra az MNB.

Az MNB a mai kamatdöntés indoklásában jelezte, hogy folytatni fogja az óvatos vágásokat. Csütörtökön kerül publikálásra a legfrissebb harmadik negyedéves Inflációs Jelentés, amelyből előzetes részleteket közölt a jegybank. E szerint a magyar gazdaságot számottevő kapacitásfelesleg jellemzi, ezért a tanács arra számít, hogy az inflációs nyomás mérsékelt maradhat. A 3 százalékos inflációs cél középtávú elérése további monetáris lazítást tesz lehetővé - áll a közleményben.

A globális pénzügyi környezet az elmúlt időszaki változékonyságát követően stabilizálódás jeleit mutatja. A monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja. A Monetáris Tanács úgy látja, hogy az inflációs és reálgazdasági kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének figyelembevételével sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre.

A tanács szerint az idei évben beérkezett adatok arról tanúskodnak, hogy a gyenge belső kereslet és a laza munkapiac erősen fegyelmezi a gazdasági szereplők árazási és bérezési döntéseit. Az inflációt ugyan átmeneti hatások is érdemben csökkentik, azonban az alapfolyamatok alakulása középtávon is mérsékelt inflációs nyomásra utal. A gazdaságban jelentősek a kihasználatlan kapacitások, a kibocsátás csak fokozatosan közelítheti meg potenciális szintjét.

Mindezen tényezők eredőjeként az infláció huzamosabb ideig a 3 százalékos cél alatt maradhat, majd a monetáris politika horizontján fokozatosan elérheti azt - jósolja a jelentés. Az alacsony inflációs környezet hozzájárulhat ahhoz, hogy a gazdaság nominális pályáját erősebben horgonyozza a jegybank inflációs célja. Az inflációs cél középtávú elérése az ország kockázati megítélésének alakulását is figyelembe véve a korábban megszokottnál óvatosabb monetáris lazítással biztosítható.