Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megállapodást május 13-án az Egy övezet, egy út nemzetközi fórum alkalmából Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelenlétében írta alá Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója és Vu Li-cse, a CDB vezérigazgatója.

Orbán Viktor magyar és Ven Csia-pao kínai miniszterelnök még 2011 júniusában állapodott meg arról, hogy Kína egymilliárd euró összegű finanszírozást biztosít Magyarország számára a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztésére.

A rendelkezésre álló hitelkeret elsősorban kínai érdekeltségű magyarországi beruházások finanszírozását szolgálja, a tervezett tranzakciók lebonyolítására kínai részről a CDB, magyar részről pedig az MFB Zrt. kapott megbízást a kormányoktól. Az MFB közölte, 79 millió euró fejlesztési hitelt nyújt a kínai Wanhua csoport tulajdonában álló Borsodchem Zrt. magyarországi környezetvédelmi célú beruházásához, amelyhez a CDB azonos összegben és futamidővel biztosít refinanszírozást.

A CDB az MFB mellett a közép-kelet-európai térség más fejlesztési bankjaival is együttműködésre törekszik. Várhatóan 2017 végén, Budapesten írják majd alá a Kínai és Közép-Kelet Európai Bankszövetségi Együttműködési Megállapodást, amely a közép-kelet-európai régió 16 fejlesztési bankját tömöríti.

A magyar fél szándéka szerint az MFB látja majd el a szövetség létrehozandó közép-kelet-európai titkársági feladatait.