A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 19 személlyel szemben vádiratot nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz - közölte a Fővárosi Főügyészség. A vádirat szerint a vádlottak 2009 szeptembere és 2012 decembere között - az általuk létrehozott gazdasági társaságok nevében eljárva - látszólag fogyasztói csoportok szervezése címén, azonban ténylegesen kedvezményes törlesztésű hitelt ígérve azt a látszatot keltették, hogy ügyfeleik igen kedvező feltételekkel, rövid időn belül juthatnak pénzhez.

A vádlottak Budapesten és több vidéki városban, így Nagykanizsán, Pécsett, Kaposváron, Szegeden, Szolnokon, és Székesfehérváron is működtettek irodát, tevékenységüket pedig budapesti, országos, illetve vidéki újságokban is hirdették. A hirdetések megtévesztőek voltak, szövegük azt sugallta az ügyfeleknek, hogy azonnal készpénzt folyósítanak még a nehéz anyagi helyzetben lévők számára is.

A megbízási díjat felvették, hitelt nem folyósítottak

A hirdetések alapján, a cégeknél megjelent sértettek részére az üzletkötők megtévesztő tájékoztatást adtak, illetve az ügyfeleket abban a hiszemben hagyták, hogy a szerződéskötést követő 30 napon, de legkésőbb 2-3 hónapon belül hitelt fognak folyósítani részükre.

A megtévesztett ügyfeleknek a szerződéskötéssel egy időben a kedvezményes törlesztő hitelek folyósításának érdekében megbízási díjat kellett fizetniük, amelynek mértéke - az igényelni kívánt hitel nagyságához igazodóan - 50 ezer és 2 millió forint között volt. A sértettek végül hitelt nem kaptak, a szerződésben vállalt hitelnyújtás a vádlottaknak nem állt szándékában, ezzel szemben valódi céljuk a sértettek által befizetett pénzösszegek jogtalan megszerzése volt - írta közleményében az ügyészség.

A vádlottak a sértettek által befizetett összeg csaknem egészét - fiktív számlák igénybevételével - a gazdasági társaság számláiról felvették, majd szétosztották egymás között.

Több mint 700 millió forintot csaltak el

A vádlottak 3325 sértettnek összesen több, mint 700 millió forint kárt okoztak. Jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette (és más bűncselekmények) miatt indul az eljárás, ennek a törvény szerinti büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. A nyomozást a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányság folytatta le.