Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy fokot javítva, BBB-ről BBB+ szintre emelte a magyar hosszú lejáratú államadósságot a Rating and Investment (R&I) japán hitelminősítő. Az R&I indoklása szerint a magyar gazdaság jól teljesít, és a növekvő beruházási ráta miatt tovább erősödhetnek a legfontosabb gazdasági mutatók. A hitleminősítő várakozása szerint a GDP-arányos államadósság tovább mérséklődik, hamarosan, már idén beeshet a mutató a 70 százalékos szint alá.

Az R&I az egész régiót pozitívan látja, Lengyelországot is felminősítette, az ottani A kategória továbbra is két fokozottal jár a magyar előtt - írta a Portfolio.hu. A japán cégnél jelenleg a magyar besorolás eggyel feljebb van, mint ahova a nagy hitelminősítők közül a Fitch Ratings és a Standard & Poor's (S&P) sorolja Magyarországot.

Idén még a "nagy hármasból" a Moody's Investors Service javíthat a magyar besoroláson októberben, a másik két vállalat már letudta a 2019-re ütemezett felülvizsgálatait, a Fitch és az S&P egyaránt felminősítés mellett döntött tavasszal. A Moody's a mezőnyhöz képest jócskán lemaradt, ennél a cégnél csak egy szinttel van a hazai besorolás a bóvlinak gúnyolt, befektetésre nem ajánlott tartomány határa felett.

Az R&I a nagy hármashoz képest jóval kisebb ismertségű minősítő, így a felminősítés hírének különösebb piacmozgató hatása nem volt, a forint is megmaradt a rekordgyenge, 330 körüli szinteken az euróval szemben.