Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az áprilisban szokatlan havazás ellenére nem várhatók fagykárok a gyümölcsösökben. Amíg ugyanis a víz és hó együtt van jelen a fákon, addig a szokatlan időjárás nem okozhat károkat. Nagyobb baj akkor keletkezhet, ha kitisztul az ég, megáll a szél és a levegő hőmérséklete nulla fok alá csökken.

A gazdálkodók füstöléssel vagy a gyümölcsfák alá helyezett viaszgyertyákkal védekezhetnek, ezek ugyanis meleg légpárnát képezhetnek a fák körül. A melegítő gyertyákat még pozitív léghőmérséklet mellett kell meggyújtani és egészen addig kell használni őket, amíg a fagyveszély fennáll - idézik a közleményben Apostol Jánost, az MKSZN tudományos tanácsadóját.

Emellett lehetséges védekezési mód a kis intenzitású vízpermetezés, így ugyanis fagypáncél védi a növényeket. Az öntözést mindaddig folytatni kell, amíg a jég le nem olvad a fákról.

A termelőknek viszont oda kell figyelniük az úgynevezett kisugárzási fagyveszélyre. Ez akkor jelentkezik, ha hirtelen kiderül az ég, akkor fagyra lehet számítani, különösen, ha száraz légtömeg is érkezik.

A sok csapadék és a viharos szél miatt több megyében hófúvásra is figyelmeztetnek szerdán. Országszerte nagy mennyiségű csapadékra kell számítani, a középhegységekben akár 30-50 centiméter hó is megmaradhat az éjszaka. Az előrejelzések szerint pénteken térhet vissza a tavasz.