Csütörtök este elkezdték elszállítani a veszélyes hulladékot tartalmazó hordókat a fővárosi Illatos úti telepről. A munka hétvégére leállt, hétfőn folytatják. Május végéig elszállítják a legveszélyesebb csaknem ezer hordót.

Tarnai hozzátette: hétfőn kormányhatározat-tervezetet nyújt be az illetékes miniszternek, és rendelkezik a fennmaradó 2500 tonna hulladék elszállításával kapcsolatos közbeszerzési eljárásról.

Az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője szerint elfogadhatatlan, hogy több mint 2 tonna veszélyes hulladék - a hosszan húzódó közbeszerzési eljárás miatt - akár hónapokat vagy éveket állhat még az Illatos úti telephelyen. Baranyi Krisztina azt mondja: a kormány által a telep megtisztítására elkülönített több mint egymilliárd forint a szakértők szerint fedezi az elszállítás teljes költségét.

Csütörtökön azért gyorsult fel a régóta húzódó folyamat, mert Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el. Az elszállítás költségeit 1,1 milliárd forintra becsülte, amelyet a gazdasági minisztériumnak kell megelőlegeznie.