Sem a távvezetékoszlopok, sem az alállomások nem helyezkednek el közvetlen ártéren, így az emelkedő vízszint a Mavir Zrt. részéről rendkívüli felkészülést nem igényel. A Duna mellett működő MVM Paksi Atomerőmű Zrt. telephelyét, a blokkok üzemeltetését és biztonságát, illetve az áramtermelést a mostani és a várható árvízi helyzet ugyancsak nem fenyegeti − tudta meg lapunk.

A prognosztizált legmagasabb vízszint Pakson június 10-én várható 813 centiméteres értékkel, amely nem éri el a harmadik védelmi fokozatot és alatta marad az atomerőmű térségében mértékadó 863 centiméteres árvízszintnek is − adta hírül az atomerőmű. Az erőmű térségében a töltéskorona szintje lényegesen magasabb a mértékadó árvízszintnél, legalább 1102 centiméter a Duna lehetséges vízállásához mérten, az atomerőmű telephelye pedig még ennél is magasabb terepszinten, 1177 centiméteren helyezkedik el.

Elárasztással a lehetséges legmagasabb téli, illetve jégmentes árvízszint mellett sem kell számolni az atomerőmű és erőművet alkotó rendszerek tervezési alapjában − szögezi le a fukusimai nukleáris baleset után 2011 őszén Pakson készült célzott biztonsági felülvizsgálati jelentés (stresszteszt) is. Az erőmű berendezéseit a Duna áradásával megnövekedett mennyiségű uszadék sem veszélyezteti.

A szokásostól eltérő időjárási körülmények − az erőmű szóhasználatában normál kezelésű rendkívüli események − kezelésére az atomerőmű előre kidolgozott eljárásokkal rendelkezik. Ezek tartalmazzák többek között − az extrém alacsony és magas környezeti hőmérséklet, a jégzajlás, a nagymértékű havazás és eső, illetve az erős széllökések kezelése mellett − az alacsony és magas Duna-vízállás által kialakult helyzetben az erőmű üzemére vonatkozó speciális előírásokat, utasításokat.