Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendeletbe foglalt bejelentési kötelezettség alapján a tisztességes vállalkozásoknak kisebb valószínűséggel kell majd számítaniuk ellenőrzésre.

A vállalkozások leggyakrabban használt informatikai eszköze mostanra a számlázó program lett. Ahhoz, hogy hatékony legyen az ellenőrzés, elengedhetetlen, hogy az adóhivatal az elektronikusan vagy papíron rendelkezésre álló bizonylatokon túl a kapcsolódó elektronikus adatokhoz is hozzáférhessen. A számlázó programokra vonatkozó adatbejelentés megfeleltethető a pénztárgépi regisztrálás és nyilvántartásba vétel, valamint a nyomdai úton előnyomott számlatömbök nyilvántartásának.

A szoftverek adatai támpontot adnak, a NAV kockázatelemzői az esetleges adóelkerülésre utaló jeleket így korábban és gyorsabban felismerik. Az adóhivatal ilyen módon az ellenőrzés előtt hiteles információval rendelkezik az adózó által használt számlázó programról, azaz a revizor a helyszínen gyorsabban és egyszerűbben végzi el az ellenőrzést. Az NGM szerint a vállalkozásoknak is gyakorlati könnyebbséget jelent az intézkedés. A számlázási gyakorlatra vonatkozó információk, amelyekről korábban a vállalkozásnak nyilatkoznia kellett, most a nyilvántartás alapján már automatikusan elérhetőek lesznek az adóhatóság számára.

A rendelet szerint a 2014. október 1. előtt is számlázó programot használó vállalkozóknak 2014. november 15-ig kell megtenniük a bejelentést az adóhatóságnak, míg a programot később bevezetőknek, a bevezetést követően 30 nap áll rendelkezésre ehhez.