Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bővüléshez mindhárom nagy csoport hozzájárult, azaz az élelmiszer-, a nem élelmiszer-, valamint az üzemanyag kiskereskedelem is. A NAV-hoz bekötött elektronikus pénztárgépek gazdaságfehérítő hatása is részben magyarázza a folyamatosan erősödő kiskereskedelmi forgalomnövekedést - kommentálta az adatokat Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője.

Visszapattanás volt júniusban az élelmiszereknél: más termékcsoportokkal összehasonlítva szolidabb bővülés volt áprilisban és májusban, amikor életbe lépett a vasárnapi zárva tartás. Az elemezők szerint a friss adat arra engedhet következtetni, hogy a lassulás átmeneti volt, a lakosság valószínűleg elkezdett alkalmazkodni a megváltozott nyitva tartásokhoz.

Várakozásuk szerint a második félévben is folytatódhat a kiskerforgalom bővülése, amelyet továbbra is támogathat az üzemanyagárak zuhanása. Az év egészében 6 százalékkal nőhet a kiskereskedelem forgalma.

Két éve tart a jó sorozat

Kedvező, hogy a sorozatban már 24. hónapja bővülő kiskereskedelmi forgalom szerkezete egyre kiegyensúlyozottabb - véli az NGM.

A tárca szerint bár sokan a forgalom visszaesésével riogattak a vasárnapi pihenőnap bevezetését követően, nem volt forgalomcsökkenés, az emberek alkalmazkodtak a nyitva tartás változásához, a forgalom áttevődött a hét többi napjára. A legalább 5 fős vállalkozásoknál csaknem 4400 fővel többen dolgoztak idén júniusban, mint egy évvel korábban, míg a betöltetlen álláshelyek száma az ágazatban meghaladta az 5500-at a július 20-it.

A minisztérium a lakossági fogyasztás érdemi bővülésével számol következő hónapokban is. Ebben szerepet játszik a foglalkoztatottak számának növekedése, a reálbérek emelkedése, a banki elszámoltatás nyomán a lakosságnál maradó többletjövedelem, valamint az online pénztárgépek gazdaságfehérítő hatása is.