A gyermekvállalás a sok öröm mellett kockázatot is jelenthet: pénzben is kifejezhető hátrányokat, amely a kisgyermekes anyákat amiatt érinti, mert gyermekük született, és emiatt hosszabb-rövidebb időre kiesnek a munkaerőpiacról. Visszatérni gyakran vagy nincs lehetőségük, vagy korábbi pozíciójukhoz képest alacsonyabban fizetett állásokban találnak maguknak munkát. A Tárki Zrt. 2012. októberi kutatásában arra kereste a választ, hogy a GYES-en, GYED-en vagy egyéb gyermekgondozási szabadságon lévő nőknek van-e hova visszamenniük dolgozni, és milyen tényezők határozzák meg azt, hogy kiknek van inkább lehetőségük erre - közölte a kutatóintézet.

A jelenleg GYES-en, GYED-en lévő nők felének (49 százalékának) van olyan munkahelye, ahova vissza tud térni. Ha az iskolai végzettség mentén kirajzolódó különbségeket tekintjük, azt látható, hogy a magas iskolai végzettségűek e téren is jobban állnak, hiszen sokkal nagyobb valószínűséggel van lehetősége a magasan iskolázottaknak visszatérni régi munkahelyükre - összegezte az eredmény a Tárki.

A legfeljebb 8 osztállyal rendelkező GYES-en, GYED-en lévő nők mindössze 12 százaléka, míg a diplomások 92 százaléka jelezte, hogy van munkahelye, ahova visszamehet dolgozni. A szakmunkás végzettséggel rendelkező nők 58 százaléka, az érettségizettek 42 százaléka számolhat azzal, hogy van hova visszatérnie dolgozni.

A munkahely(vissza)szerzésben erőforrásként mozgósítható tudások és ismeretek, mint például a jogosítvány, az idegennyelv-ismeret vagy éppen a rendszeres számítógéphasználat jellemzően hiányoznak azon GYES-en, GYED-en lévő nők tudáskészletéből, akiknek nincs hova visszamenniük dolgozni, ami tovább rontja a munkaerő-piacra való visszailleszkedésük esélyeit.

Forrás: Tárki, a nagyobb méretért kattintson!