Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

 

Az első negyedévi kifizetések a két évvel korábbit, amit jelentősen meghatározott a válság, majdnem egyharmaddal múlták alul (ebben persze a Bajnai kormány szigorítása is szerepet játszott). Ebből úgy tűnik, hogy a rendszerben már túl sok tartalék nem lehet.

A kormány azonban nem csak a bűntetőjog elrettentő erejével igyekszik mérsékelni a kiadásokat. Május elsejétől maximálták a folyósítható táppénz összegét. Naponta legfeljebb bruttó 5200 forint jár a május elsejét megelőző időszakban meghatározott 10400 forint helyett, havonta pedig bruttó 156 ezer forintot kaphat a mostani 312 ezer helyett az a beteg, aki a táppénzes időszakot megelőző két évben biztosított volt. Szakértők szerint ez a szigorítás (ami talán tizenöt milliárd forint körüli megtakarítást is hozhat) elsősorban a súlyos, krónikus betegeket sújthatja majd. Aki megteheti ugyanis, munkahelyét féltve már ma sem igazán veszi igénybe a betegszabadságot, illetve a táppénzt. A hosszan tartó betegségek viszont a kurtítás miatt a középosztály belieket is lehetetlen helyzetbe hozhatja majd.

Alighanem a kriminalizálás jegyében született meg az első együttműködési megállapodást az OEP és egy  megyei rendőr-főkapitányságok között. A Hajdú-Bihar megyei rendőrséggel aláírt egyezménnyel kapcsolatban bejelentették: ha az az egészségügyi kasszát ért csalások és más visszaélések megelőzése céljából sikeres lesz, akkor az OEP országos szintűre terjeszti ki. A dolog pikantériája, hogy ilyen kapcsolat minden külön megegyezés nélkül is jól működhetett volna eddig is.

Az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) egyenlege áprilisban már 23,2 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet, de az előző havi szufficitet nem sikerült megismételni. Az első négyhavi hiány viszont csak 7,2 milliárd forint volt (egy évvel korábban ez 36,5 milliárdra rúgott). (Az alap költségvetéséről részletek a napi.hu-n)